/ Guliver/Getty Images
Министерството на финансите на САЩ съобщи, че ще разреши на компаниите да извършват някои транзакции с руската Федерална служба за сигурност (ФСС), въпреки въведените от бившия президент Барак Обама санкции, предаде Ройтерс.

Американските разузнавателни агенции обвиниха ФСС, че е замесена в хакерските атаки срещу американската Демократическа партия по време на предизборната кампания през 2016 г.

ЕС ще отмени санкциите срещу Русия, ако САЩ направят същото?

От  Белия дом обаче уточниха, че разрешението е рутинно действие, а не облекчаване на санкциите срещу Москва, предаде Ройтерс. На въпрос за изявлението на финансовото ведомство и дали то е знак за промяна в политиката към Русия, говорителят на Белия дом Шон Спайсър каза пред репортери: "Не. Доколкото разбирам, това е рутинно действие".

Спайсър каза на брифинг, че САЩ ще предприемат действия в отговор на изпитанието на иранска балистична ракета и ще се постараят Иран да разбере, че действията му няма да останат без последици. Президентът Доналд Тръмп каза днес пред журналисти, че страната му не изключва никакви варианти за начина, по който ще отвърне на действията на Техеран.

Тръмп: Иран е предупреден официално заради балистичната ракета

Спайсър каза, че Тръмп ще изпълни споразумението на САЩ с Австралия за приемане на бежанци - тема, която обтегна американско-австралийските отношения. "Тръмп изобщо не харесва това споразумение, но от уважение към Австралия и нейния премиер ще позволи продължаване на процедурата, но при засилен контрол", каза Спайсър.

Съгласно споразумение, което Австралия сключи с бившия американски президент Барак Обама миналата година, САЩ се съгласяват да приемат до 1250 кандидати за убежище, които Канбера държи в задгранични лагери в Папуа Нова Гвинея и Науру. В замяна Австралия ще приеме бежанци от Салвадор, Гватемала и Хондурас.

По информация на в. "Вашингтон пост" Тръмп и австралийският премиер Малкълм Търнбъул са се скарали в събота по телефона, когато американският държавен глава нарекъл сделката "глупава". Тръмп обвинил Австралия, че опитва да изнесе в САЩ "следващите бостънски атентатори".

Тръмп: Светът преживява трудности, но ние ще оправим нещата

Цитирайки неназовани официални представители, "Вашингтон пост" бе първата медия, която съобщи подробности от разговора между двамата лидери, които се чуха по телефона в края на ден на масови протести и смут заради решението на Тръмп да преустанови за 120 дни програмата за прием на бежанци и забрани в следващите 90 дни влизането в САЩ на граждани на седем мюсюлмански страни.

Германският президент Йоахим Гаук разкритикува днес остро този ход, съобщи ДПА. Гаук каза в интервю за медийната група "Редакционснетцверк Дойчланд", че забраната е недостойна за САЩ и разбира защо толкова много американски граждани се противопоставят на решения като това.
БТА