/ IStock
Полша съобщи рекордните за страната 58 смъртни случая, дължащи се на коронавируса за последните 24 часа, съобщиха Ройтерс и ТАСС, цитирайки полското здравно министерство.

Данните показват рязко увеличаване на броя на апаратите за изкуствено дишане и на болничните легла, отделени за пациенти с Ковид-19, съответно 263 апарата и 3719 болнични легла.

Новите случаи на заразени за последните 24 часа са 2236, близко до рекордните 2367, отбелязани във вторник. Полша е регистрирала от началото на епидемията 104 316 случая и 2717 жертви при население от 38 милиона души.

Полша отчита ново рекордно увеличение на случаите на коронавирус за денонощие

Скоростта на разпространение на инфекцията рязко се увеличи в края на септември, като първо достигна над 1000 новозаразени дневно, а в последните дни се задържа на равнище от над 2000.

Над 159 000 души са под карантина 20 000 са под епидемичен надзор. За последните месеци са извършени около 3,4 милиона тестове.

Вчера в. "Газета виборча" писа, че в болниците в страната има недостиг от антивирусния препарат ремдесивир.

"В петък получихме 1200 дози, които разпределихме в 20 болници, днес ЕС съобщи, че ще получим още 400. Шанс да получим повече засега няма", казва заместник-министърът на здравеопазването Мачей Милковски, цитиран от вестника. Според него вече е известно, че "обемите на производство на препарата не могат да обезпечат нуждите на болните в целия ЕС".

В средата на март Полша въведе епидемичен режим, който остава в сила и до момента. Главното правило е спазването на социална дистанция от два метра и носенето на маски в помещенията и в обществения транспорт. Предвид нарастването на кривата на заболеваемостта властите решиха да въведат отново общ режим за носене на маски и редица ограничения в регионите, където епидемичната ситуация е изострена. В момента това са 51 области, от които 17 са в "червената" зона със сериозни ограничения, а 34 - в "жълтата", с по-меки мерки.
БТА