Положиха праха на Стивън Хокинг в Уестминстърското абатство
Положиха праха на Стивън Хокинг в Уестминстърското абатство / Gulliver/Getty Images
Уважавани учени, политици, знаменитости и обикновени хора отдадоха почит на астрофизика Стивън Хокинг на церемонията за полагане на праха му в Уестминстърското абатство в Лондон, съобщиха световните информационни агенции.

Почина британският астрофизик Стивън Хокинг
 

Положиха праха на Стивън Хокинг в Уестминстърското абатство
Gulliver/Getty Images

Докато продължаваше церемонията в Лондон, радиосигнал с гласа на Стивън Хокинг, на фона на музика на Вангелис, беше изпратен в космоса от параболична антена в Испания. Той е насочен към най-близката до Земята черна дупка 1А 0620-00, която е на 3500 светлинни години.
 
Прахът на Стивън Хокинг беше положен до гробовете на Исак Нютон и Чарлз Дарвин. В Уестминстърското абатство речи произнесоха Нобеловият лауреат от 2017 г. Кип Торн, който е работил със Стивън Хокинг и астрономът Мартин Рийс. Текст прочете актьорът Бенедикт Къмбърбач, превъплътил се в образа на астрофизика в телевизионен филм. Изказващите се изтъкнаха не само приноса му в науката, но и волята му да се бори с нелечимо заболяване.

Радиосигнал понесе гласа на Стивън Хокинг в космоса
 

Положиха праха на Стивън Хокинг в Уестминстърското абатство
Gulliver/Getty Images

Сред присъстващите бяха музикантът Найл Роджърс, британският физик и музикант Брайън Кокс и политикът Джереми Корбин. Около 1000 души, определени с лотария сред 25 000 кандидати от 100 държави, също присъстваха на церемонията.
 
"Много сме признателни на Уестминстърското абатство, че ни отреди привилегията да почетем изключителния живот на нашия баща, и че му предостави толкова забележителен последен дом" - казаха трите деца на Стивън Хокинг - Люси, Робърт и Тим.

Хиляди хора се сбогуваха със Стивън Хокинг
 

Положиха праха на Стивън Хокинг в Уестминстърското абатство
Gulliver/Getty Images

Погребение в Уестминстърското абатство е изключителна чест. Учен не е погребван там от 1940 г., когато така е отдадена почит на откривателя на електроните Джоузеф Джон Томпсън.
 
Стивън Хокинг беше един от най-големите експерти по гравитация и черни дупки. През 1979 г. той беше избран за Лукасов професор по математика в Кембриджския университет. Тази длъжност е заемал и Исак Нютон.
БТА