/ БГНЕС, архив
Хиляди хора се събраха за погребението на световноизвестния британски физик Стивън Хокинг, предадоха световните медии.
 
Приятели, семейство и познати на Хокинг се събраха да му отдадат почит на частно погребение в Кембридж, където британският учен прекара по-голямата част от своя изключителен живот.

Последната прогноза на Стивън Хокинг: Вселената ще потъне в тъмнина
  Актьорът Еди Редмейн, който изигра ролята на професора в биографичната драма "Теория за всичко" през 2014 г., беше сред подранилите. Той е един от седемте души, които произнесоха речи в памет на учения. Сред другите бяха големият син на Хокинг - Робърт, физичката проф. Фей Доукър и кралският астроном лорд Мартин Рийс.
 
Камбаната на църквата удари 76 пъти, по веднъж за всяка година от живота на проф. Стивън Хокинг, когато пристигна погребалният кортеж.

Почина британският астрофизик Стивън Хокинг
  Хокинг, който почина на 14 март на 76-годишна възраст, беше известен като атеист, но децата му Луси, Робърт и Тим избраха църквата на престижния университет в Кеймбридж, за да му кажат последно сбогом.
 
"Животът и работата на нашия баща означава много неща за много хора, както за религиозни, така и за нерелигиозни," казаха те.

14 цитата, с които ще запомним великия Стивън Хокинг (ВИДЕО)
  След смъртта му от целия свят пристигаха почитания, от кралица Елизабет II до НАСА, които отразяваха огромното му въздействие като физик и вдъхновението заради отказа му да отстъпи пред осакатяващата болест.
 
Погребалната служба - намираща се близо до мястото, където Хокинг е работил повече от 50 години, беше отворена само за около 500 гости, които го познаваха.

Стивън Хокинг: Черната дупка не е капан, а врата към друга вселена
  По-широка аудитория ще присъства на благодарствена служба в Уестминстърското абатство в Лондон на 15 юни, когато останките на Хокинг ще бъдат погребани близо до гроба на друг легендарен учен - Исак Нютон.
 
Актьорът Еди Редмейн, който игра образа на Хокинг в биографичната драма "Теория на всичко" през 2014 г., ще чете от Библията, след което същото ще направи Мартин Рийс, кралски астроном на Великобритания.

Стивън Хокинг: Трябва да преосмислим отношението си към богатството*
  Хокинг беше прикован към инвалидния стол, почти напълно парализиран и неспособен да говори, освен чрез синтезатора си.
 
Но болестта не потисна ума му, а Хокинг стана един от най-известните и най-вдъхновяващи учени в света, известен с блясъка си и остроумието си.
 
Работата му се фокусира върху обединяването на относителността - естеството на пространството и времето - и квантовата теория - как се държат най-малките частици, за да обясни създаването на Вселената и как тя се управлява.

Стивън Хокинг – кратката история на един гений
  Но той също е и световна звезда - неговата книга "Кратка история на времето" от 1988 г. стана невероятен световен бестселър и той изигра сам своя образ в телевизионни предавания от "The Simpsons" до "Star Trek: The Next Generation".
 
Роденият на 8 януари 1942 г. Хокинг почина в дома си в Кембридж, припомня АФП.
БТА, БГНЕС