Прахът на Стивън Хокинг беше положен в Уестминстърското абатство в Лондон между гробовете на Исак Нютон и Чарлз Дарвин
Прахът на Стивън Хокинг беше положен в Уестминстърското абатство в Лондон между гробовете на Исак Нютон и Чарлз Дарвин / Gulliver/Getty Images
Думи на Стивън Хокинг, взети от негова реч,  в която призовава хората "да работят заедно,  за да спасят планетата", бяха изпратени под  формата на радиосигнал към черна дупка,  съобщи АФП, позовавайки се на Европейската космическа агенция.

Стивън Хокинг – кратката история на един гений
 
"Това е много вълнуващ откъс", каза Марк Маккофрън от Европейската космическа агенция (ЕКА).
 
Записът на гласа на Стивън Хокинг беше изпратен в космоса точно когато прахът му беше положен в Уестминстърското абатство в Лондон между гробовете на Исак Нютон и Чарлз Дарвин.

Прахът на Стивън Хокинг беше положен в Уестминстърското абатство в Лондон между гробовете на Исак Нютон и Чарлз Дарвин
Прахът на Стивън Хокинг беше положен в Уестминстърското абатство в Лондон между гробовете на Исак Нютон и Чарлз Дарвин Gulliver/Getty Images

ЕКА се ангажира с техническото изпълнение на идеята по молба на семейството на Стивън Хокинг и фондацията на негово име. Сигналът е насочен към най-близката до Земята черна дупка 1А 0620-00 от параболичната антена близо до Мадрид. Изпращан е приблизително половин час по време на церемонията за полагане на праха на астрофизика в Лондон.
 

A memorial ceremony for Prof. Stephen Hawking took place at Westminster Abbey in London today. ESA was honoured to be...

Публикувахте от ESA - European Space Agency в 15 юни 2018 г.
Тази черна дупка е открита е през 1975 г. Тя е на 3500 светлинни години от Земята. Когато сигналът достигне до нея, ще бъде "много, много слаб".

"Това е напълно символичен жест", подчерта Марк Маккофрън.

Стивън Хокинг: Черната дупка не е капан, а врата към друга вселена
 
Дъщерята на професор Хокинг Люси също каза, че посланието е красив символичен жест, чрез който се осъществява връзка между присъствието на баща й на планетата Земя, желанието му да полети в космоса и изследванията му на Вселената.

Люси Хокинг
Люси Хокинг Gulliver/Getty Images

"Това е послание на мира и надеждата, на единството и необходимостта да живеем заедно на тази планета", каза тя.

14 цитата, с които ще запомним великия Стивън Хокинг (ВИДЕО)
 
В записа Вангелис е включил синтезирания глас на Стивън Хокинг в свое ново произведение. Той продължава малко повече от шест минути, от които половината са изпълнени от гласа на учения. Записът е кодиран в стандартен формат в бинарни данни.
 
Стивън Хокинг почина на 14 март на 76-годишна възраст в дома си. Редица знаменитости и местни хора се стекоха на опелото му на 31 март в църква в Кембридж. Стивън Хокинг беше един от най-големите експерти по гравитация и черни дупки. През 1979 г. той беше избран за Лукасов професор по математика в Кембриджския университет. Тази длъжност е заемел и Исак Нютон.

За още любопитни новини и снимки харесайте страницата на Dariknews.bg във Facebook тук
БТА