Стратегическото партньорство между България и Азербайджан ще продължи да се развива активно със специален фокус върху разширяването на енергийните и транспортните отношения. Това обсъди премиерът Кирил Петков на среща с президента на Азербайджан Илхам Алиев, която се проведе в президентската резиденция в Баку – „Загулба“, съобщиха от МС.

На визита в Азербайджан: Петков ще търси допълнителни количества газ

Министър-председателят подчерта, че икономическото сътрудничество между двете страни и енергийните въпроси заемат основно място в общия ни дневен ред.

„Разглеждаме Азербайджан като важен партньор за диверсификацията на доставките на природен газ и за повишаване на енергийната сигурност в Източна и Югоизточна Европа“, подчерта Кирил Петков. По думите му заради своето геостратегическо положение България има важно участие в процеса на улесняване на енергийните, транспортните и търговските връзки в региона. В тази връзка бе изтъкната ключовата роля на завършването на интерконектора Гърция-България, усилията, които положи настоящото правителство в тази посока, както и важността на LNG терминала до Александруполис, в който България участва с дял от 20%.

Откриха газовата връзка между Гърция и България

Министър-председателят Петков и президентът Алиев проведоха разговора в Баку в контекста на отбелязването преди няколко седмици на 30 години от установяването на дипломатически отношения между България и Азербайджан.
МС