Интерконекторът ще трансформира енергийната карта на региона. Това каза премиерът в оставка Кирил Петков по време на церемонията по приключване на строителството на Междусистемната газова връзка Гърция-България (IGB), провела се на една от газоизмервателните станции на трасето в град Комотини.

„Ще задълбочи енергийната свързаност между двете държави“, отбеляза Петков.


Азербайджан: Азерският газ ще дойде в България след завършването на връзката с Гърция

България постига реална диверсификация, като получи азербайджански газ в следващите няколко седмици, слагайки край на руския енергиен монопол“, допълни още българският премиер.
 

Петков интерконектор
БТА

Според Кирил Петков днешният ден ще остане в историята на отношенията между двете държави. „Той ще остане в спомените на нашите съвременници като символ на стремежа ни за политическа, икономическа и енергийна независимост, символ на нашите ценности и геополитически избор“, каза Петков.

„Изпитвам гордост, че оглавявах едно правителство, което успя за шест месеца да завърши този проект, за който се говореше от години“, допълни министър-председателят в оставка.

Той благодари на своя гръцки колега Кириакос Мицотакис за сътрудничеството между двамата, както и между ръководените от тях правителства, за да може този проект да бъде завършен. Според Петков този проект представлява „нов тип геополитически приятелства“.

"Днес е един много важен момент за Комотини, Гърция и България", каза от своя страна министър-председателят на Гърция Кирякос Мицотакис.

БТА

"Този момент е важен за Балканите и Европа, защото тук след малко няма да направим церемония просто за пускането на един газопровод, а на проект, който сближава Гърция и България", каза премиерът на Гърция.

Интерконекторът Гърция-България е напълно изправен преди тестовете с природен газ

Той припомни, че проектът е стартирал през 2009 г., когато двете страни подписаха меморандум за сътрудничество, а парламентите го характеризираха като обект от национално значение. "Приключването му днес, въпреки трудностите, през които преминахме, показва голямото му значение днес. Това е един тласък на общата европейска цел за енергийна диверсификация", допълни Мицотакис. 

На церемонията присъстват освен премиерите на двете страни, и министърът на енергетиката в оставка Александър Николов и министърът на енергетиката на Азербайджан Парвиз Шахбазов.
БТА