/ БГНЕС
Руската агресия създаде нова геополитическа реалност, която застраши не само сигурността на региона, но и на цяла Европа. Разчитаме на приноса на Азербайджан за сигурността на енергийните доставки, което ще допринесе за засилване на европейската и евроатлантическата сигурност.

Това заяви външният министър Теодора Генчовска след разговорите си с първия дипломат на Република Азербайджан Джейхун Байрамов, който е в София. 

"Енергетиката е в основаната на икономическите отношения между нашите две държави. Както беше договорено, ние ще доставяме природен газ в продължение на 25 години", увери министър Байрамов.

„Булгаргаз“: Ако гръцката газова връзка не заработи в срок, рискуваме огромни санкции

Той изтъкна, че България е един от трите получатели на азерски газ в Европа. "Ние сме сигурни, че интерконекторът между България и Гърция ще бъде завършен и по него страната ви ще започне да получава суровината. Това ще даде голям принос за вашата енергийна сигурност", категоричен беше външният министър на Азербайджан.

Toй подчерта, че страната му и техните партньори са изпълнили своята част от договора на доставка на газ за България, Италия и Гърция, изграждайки Трансадриатическия коридор. По него газът е бил пуснат в последния ден на 2020 година. "Но, за да стигне до вас този газ, трябва да бъде завършена връзката България-Гърция. Когато това стане ние имаме готовност да започнем подаване на договорените количества в пълния им обем. Така, че всички очакваме завършването на този интерконектор, вероятно втората част на тази година", категоричен беше министър Джейхун Байрамов.

"Уверих моя колега, че източниците на диверсификация и доставка на енергийни ресурси е сред приоритетите на българското правителство. Напомних, че очакваме скоро да приключи изграждането на газовата връзка с Гърция, за да може в пълна степен да реализираме договорените с Азербайджан количества природен газ за България", посочи още Генчовска.
 

Генчовска Азербайджан
БГНЕС

По думите й страната ни има готовност за организиране на посещение на азерска бизнес делегация у нас, както и че очакваме визита на президента на Азербайджан Илхан Алиев. България също така желае увеличаване на туристическия поток, като за целта трябва да се възстановят полетите по директната линия София-Баку, изтъкна външният министър.

Петков: Ще получим цялото количество азерски газ преди газовата връзка с Гърция да бъде финализирана

Тя напомни, че ние сме първата държава, признала независимостта на Република Азербайджан преди три десетилетия.