/ iStock/Getty Images
Кирил Петков ще е на официална церемония по този повод
Министър-председателят в оставка Кирил Петков ще бъде на еднодневно посещение в Гърция, където по покана на гръцкия премиер Кириакос Мицотакис ще участва в официалната церемония по повод приключването на строителството Междусистемната газова връзка Гърция-България (IGB). Това съобщиха от пресслужбата на Министерския съвет. 

Събитието ще се състои в района на град Комотини, където заедно с премиерите на България и Гърция ще бъде и министърът на енергетиката на Азербайджан Парвиз Шахбазов.

Сърбия ще внася газ от Азербайджан, след като бъде построен интерконекторът с България


Газовата връзка ще свърже газопреносните мрежи на двете съседни държави, осигурявайки достъп на България до Южния газов коридор и до редица нови източници на природен газ.

Реализацията на проекта, започнат преди близо 12 години, приключва успешно, след като получи тласък през последните шест месеца. Към началото на юли основните строителни дейности са завършени, уверяват от българското правителство, което постави изграждането на интерконектора като акцент още в началото на своето управление. Аргументът на управляващите е, че връзката трябва да допринесе за енергийната независимост и сигурност на България.

Линейната част е изпълнена изцяло. Всички тръби са заварени, положени, зарити и хидротествани. Преминалите хидравлични изпитания гарантират, че съоръжението има необходимата якост, отговаря на всички стандарти за бранша и е качествено изградено, увериха от Министерския съвет. 

Азербайджан: Азерският газ ще дойде в България след завършването на връзката с Гърция

Въвеждането в търговска експлоатация на интерконектора Гърция – България ще се реализира след приключване на задължителните административни процедури, като до тогава страната ни ще получава в пълен обем договорените количества азерски газ на временната точка на доставка – Неа Месемврия.