Министърът на минната промишленост и енергетиката на Сърбия Зорана Михайлович заяви, че Сърбия ще може да разчита на газ от Азербайджан в момента, когато бъде завършено трасето на газовия интерконектор с България от Ниш до Димитровград, а това означава септември идната година, съобщи Танюг.

В този момент Сърбия ще може да има минимум 40 процента газ, който няма да бъде от Руската федерация, и когато бяхме в Азербайджан, разговаряхме за това, затова сега се разговаря за тези капацитети и количества, които биха могли да дойдат в нашия газопровод идната година, заяви Михайлович.газопровод,

Министърката добави, че дотогава Сърбия ще продължи да бъде зависима от договора, който "Сърбиягаз" ще подпише с "Газпром" за 2,2 милиарда кубически метра газ годишно, заедно с дела, който трябва да се осигури заедно с Унгария на пазара за запълване на подземните хранилища.

Първата истинска диверсификация ще бъде идната година, което е голяма щета, защото през изминалите 10 години Сърбия можеше пет пъти да завърши Ниш-Димитровград, но ми се струва, че това никога не е било приоритет. Сега стана криза и се разбра колко важно е това, заяви Михайлович. 

Тя добави, че до края на тази година и идната зима Сърбия ще внася въглища и електрическа енергия, като по думите й до година и половина ще има стабилизация на производството на лигнитни въглища в Колубара.

Сърбия всеки ден внася електрическа енергия, 10 до 17 процента от потреблението, отбеляза Михайлович. 
БТА