/ БГНЕС
Надграждането на стратегическия диалог между България и Азербайджан в области от взаимен интерес, сред които енергетика, транспорт, информационни и комуникационни технологии, обсъди президентът Румен Радев на среща с министъра на външните работи на Република Азербайджан Джейхун Байрамов, който е на посещение у нас. Това съобщиха от прессекретариата на държавния глава. 

Визитата се провежда в навечерието на отбелязването на 30-годишнината от установяването на дипломатически отношения между двете държави. Президентът Румен Радев и министър Джейхун Байрамов бяха единодушни, че приятелските двустранни отношения, както и стратегическото партньорство между България и Азербайджан са добра основа за задълбочаване на сътрудничеството.

България приема Азербайджан като надежден партньор в редица области от търговско-икономическото сътрудничество, се посочва в съобщението на прессекретариата.

Президентът Радев и министър Байрамов очертаха като особено перспективни сфери за задълбочаване на партньорството транспорта, информационните и комуникационните технологии, туризма, образователния обмен. 

Специално внимание бе отделено на разширяването на двустранното сътрудничество в областта на енергетиката, което е от ключово значение не само за България, но и за цяла Европа, с оглед на ускоряването на диверсификацията на енергийните източници. 

Министър Джейхун Байрамов запозна президента Радев с дейностите на страната му за разработване и добив на алтернативни източници на енергия. Тема на разговора беше и възможността азерски компании да участват в газификация на домакинства у нас.

Ситуацията в Южен Кавказ също беше сред темите на разговора. Президентът посочи, че само със средствата на дипломацията може да се постигнат устойчиви и необратими резултати за установяване на стабилност и мир в региона.
БТА