/ iStock
През нея ще получим 1 млрд. куб. метра азерски газ
Газовата връзка с Гърция ще бъде завършена през месец юли и през нея ще получим милиард кубични метра азерски газ. Това съобщи премиерът Кирил Петков пред журналисти. 

"Това, което се надявам, следващата голяма победа, която ще направим, това ще бъде в месец юли, да отворим гръцката връзка. Всички прогнозираха септември, октомври, не, ще бъде отворена през юли месец. Азерски газ ще тече през нея. Аз смята да отида и до Баку тази седмица за вечер, да потвърдим там количествата. Ще имаме един милиард кубични метра, които ще потекат съвсем скоро. Очаквам между юли и август този милиард кубични метра да влезе в България на цена, която е с пъти по-ниска от пазарната, която е в този момент", обясни Петков. 

Шефът на КЕВР: Все още няма подписан договор за доставка на американски втечнен газ

"Не сме приключили с американския газ. Продължаваме да мислим, какви да са там най-добрите дългосрочни договори. Това, което едновременно се опитваме да направим, е миксът между втечнения газ и азерския газ, така че средната цена на доставка да бъде по-добра от тази на "Газпром" за да сме сигурни, че българската икономика стои конкурентноспособна и диверсифицирана. За всички, които повтарят, че най-лесно е сега да се плати в рубли, какво става, ако през зимата, войната продължи в мащабите, в които продължава, Руската държава реши да спре газа? Ние трябва да сме сигурни, че имаме диверсифицирани опции и тази тръба, за която се говори от 12 години, ако успеем да я завършим за 6 месеца, ще е поредна победа за това правителство", обясни Петков. 

"Имаме уверенията, че това е така, сега просто изчакваме самата завършваща дейност на гръцката връзка и единият милиард ще влезе веднага щом връзката е завършена". Това отговори Петков на журналистически въпрос, доколко е сигурно, че ще получим азерски газ на цена, в пъти по-ниска от тази на световните пазари в момента.