Няма посредници, сделката е между компанията и "Булгаргаз"
Договореният газ с американска компания вече е на път. Това съобщи премиерът Кирил Петков пред Лора Крумова по време на извънредното издание на "На фокус" в ефира на NOVA.

"Корабите са тръгнали. Знаем къде ще пристанат, знаем и каква е цената", подчерта той. По думите на премиера цената на газа от САЩ е договорена на 26 долара на мегаватчас при цена от 100 евро на мегаватчас в Европа и 72 евро на "Газпром".

"Дори с разходите от транспортирането и втечняването, американският газ ще бъде изгоден. Цената му след тези разходи е сравнима с тази на руския газ", увери още той. "Исках да докажа, че България не е зависима и можем да отстояваме интересите си. И да покажем, че никой едностранно не може да ни извива ръцете", изтъкна министър-председателят. Кирил Петков беше категоричен, че по време на посещението си е подписал договора за газ директно между самата компания и "Булгаргаз" - без никакви посредници.

Петков: Ще получим цялото количество азерски газ преди газовата връзка с Гърция да бъде финализирана

По план корабите трябва да пристигнат на 8 и на 23 юни. Къде обаче - Петков не пожела да каже.

Той отказа да назове и доставчика. "Не искам да кажа името му, защото целия свят търси откъде да купи втечнен газ сега. От една страна затова не искаме да кажем откъде сме го взели, също така за да не им създадем проблеми с други клиенти, че са ни продали на толкова ниска цена", обясни премиерът.

Цената на газа за май е по-висока с 15%, но през юни ще бъде на нивото на април, обеща той. Тогава ще започне да идва и газът от Азербайджан, независимо дали гръцката връзка ще бъде готова.

Кирил Петков очаква САЩ да предоставят на България изтребители за временно ползване заради забавянето на доставките на Ф-16. "Ние имаме необходимост през тези години на охраняваме небето си. Няма да купуваме тези самолети, но е възможно да има оперативни разходи. Финансите не са коментирани с американската страна", обясни той. Става дума за около шест изтребителя.

От ГЕРБ обмислят вот на недоверие срещу правителството

Запитан за плановете на ГЕРБ да искат вот на недоверие, премиерът заяви: "Ние работим тясно с европейската прокуратура и очаквам между 6-8 месеца да има решение по делата, много от които срещу бивши управляващи. Те имат този срок да свалят правителството, иначе ще имат голям личен проблем. Ние обаче показахме, че се справяме с кризите - с Украйна, с газовата криза за безпрецедентно кратък период се справихме, набираме скорост и преговаряме с различни браншове".

Министър-председателят коментира и напрежението между него и превозвачите, които се оплакаха, че ги е изгонил по време на срещата им.

„Ако имаше български горива, с които можем да ги субсидираме, щеше да е прекрасно. Четири пъти ме прекъснаха и казаха: „Нямаме време да Ви слушаме”. Когато някой ти каже така…затова отговорих: „Ето я вратата”, обясни Петков появилият се запис от срещата.

Той добави, че малките превозвачи не са си тръгнали от срещата. И добави: „Не може да се поддаваме на чисто политическия натиск на някакви хора, които искат просто това правителство да не е там.”

Превозвачи разпространиха запис, за който се твърди, че е от срещата им с Петков

По темата за РС Македония Кирил Петков обясни, че страната ни има интерес Скопие да бъде част от ЕС.

"Българите знаят, че РС Македония трябва да влезе в Евросъюза. Знаят също, че правата на българите там трябва да бъдат защитени. Правителството няма да направи нищо без решение на парламента, но в дългосрочен план нашият интерес е свързан с приемането им в ЕС. Кой иска да има беден съсед, който не се развива", посочи още премиерът.