Папа Франциск с традиционното си послание Урби ет орби (Към града и света)
Папа Франциск с традиционното си послание Урби ет орби (Към града и света)
Папа Франциск призова света да позволи на коледната светлина да проникне в "тъмнината на човешките сърца", довела до религиозни преследвания, социална несправедливост, въоръжени конфликти и страх от мигрантите, предаде Ройтерс.

В традиционното си послание "Урби ет орби" ("Към града и към света") за Коледа 83-годишният глава на Римокатолическата църква призова за мир в Светите земи, Сирия, Ливан, Йемен, Ирак, Венецуела, Украйна и няколко африкански държави, обхванати от конфликти.

Папа Франциск призова вярващите да правят добро, без да чакат първо да го получат от други


Червената нишка в посланието му към десетките хиляди на площад "Свети Петър" в Рим и към милионите, които го слушат или гледат по целия свят, бе, че промяната започва в сърцето на отделния човек.
 



Има тъмнина в човешките сърца, но светлината на Христос е по-силна, каза папа Франциск, отбелязвайки седмата си Коледа като глава на Римокатолическата църква.

Започнаха коледните тържества във Витлеем с традиционен парад на Площада на Рождеството (ВИДЕО)

Има тъмнина в личните, семейните и социалните отношения, но светлината на Христос е по-силна. Има тъмнина в икономическите, геополитическите и икономическите конфликти, но въпреки това светлината на Христос е по-силна, каза той.
 



Папа Франциск изтъкна преследването на християните от въоръжени групировки в Буркина Фасо, Мали, Нигер и Нигерия, молейки господ да утеши страдащите за вярата.

Папата предупреди за опасност от отслабване на християнството

Той също така обърна внимание на всички, които са принудени да емигрират и са подложени на неописуеми форми на тормоз, поробване от всякакъв вид и мъчения в нечовешки лагери за задържане," допълни ДПА.
 

БТА