/ iStock/Getty Images
Във Витлеем - града на Западния бряг на река Йордан, смятан според легендите за родното място на Исус Христос, вчера започнаха коледните тържества, предадоха световните агенции.

С биене на барабани и звуци на гайди по улицата към площада, където се намира храмът "Рождество Христово", в коледен марш преминаха оркестри и музикални ансамбли от скаути и ученици от 30-ина палестински християнски училища.
Централно място на площада заема 16-метрова елха и коледна композиция, изобразяваща фигури в нормален ръст на Исус, Дева Мария, Йосиф, уморени от пътуване влъхви и младенеца Исус в яслата. Композицията е била подарена на града през 2017 г. от папа Франциск. Тя е разположена плътно до Базиликата на Рождеството, където с витлеемска звезда е отбелязано мястото на раждането на Исус.

Родният град на Исус Христос се готви да посрещне хиляди християни навръх Коледа

Този година чужденците, стекли се за Бъдни вечер във Витлеем, за който туризмът и поклонниците са един от главните източници на приходи, са забележимо повече, отколкото в предишни години, отбелязва ТАСС.

"Тази година наистина е най-добрата за последните 15-ина години. Поклонниците и туристите са много, всеки ден пристигат хиляди чужденци и за нас това е много добре. Молим се за мир, за да могат всички да живеят спокойно и в безопасност", каза Жак Джакоман - собственик на едно от сувенирните магазинчета в малка уличка, водеща към площада.

ЮНЕСКО изключи витлеемския храм "Рождество Христово" от списъка на застрашените паметници

За най-слаба по брой на поклонници във Витлеем през това десетилетие се смята 2014 година. Преди 5 години туристическият поток рязко спадна заради изострянето на обстановката на Западния бряг, първите масирани ракетни обстрели по Израел от сектора Газа и продължилата 50 дни през лятото израелска военна операция на територията на този палестински анклав.
 

През 2017 г. потокът от туристи във Витлеем отново спадна, след като празнуването на Рождеството бе политизирано от президента на САЩ Доналд Тръмп, който на 6 декември тогава обяви, че признава Ерусалим за столица на Израел и че премества там американското посолство от Тел Авив. Това доведе до нов кръг от насилие в региона. Преди това пък в продължение на две години много туристи предпочетоха да се въздържат от пътувания във Витлеем, който е разположен на границата с Ерусалим, заради започналата през есента на 2015 г. серия от нападения с нож в Ерусалим и на Западния бряг.

Коледа е! Един от най-големите християнски празници (ВИДЕО)

Днес обстановката е различна. "Изпълнен съм с потресаващо чувство на възторг поради самия факт, че на Коледа се оказах във Витлеем. Мечтал съм за това от дете, за него са ми разказвали на уроците в моето католическо училище в Париж, и тогава ние очаквахме с нетърпение коледната ваканция. Сега съм във Витлеем на 24 декември, но вече като възрастен, и мога да кажа, че тук далече не всичко е така приказно, както си го представях тогава. Но моите деца днес са в абсолютен възторг", каза за ТАСС френският турист Жером, пристигнал във Витлеем с жената и трите си деца.
БТА