/ БГНЕС
Папа Франциск заклейми "закостенялостта" и предупреди за опасност от отслабване на християнството, предаде Асошиейтед прес.

В годишните си рождественски пожелания към кардиналите, епископите и свещениците към Светия престол Франциск призова ватиканските бюрократи да прегърнат промяната.

Посланието му изглежда беше насочено към консервативните и традиционалистките среди в Римокатилическата църква, включително в Римската курия, които все по-гласовито изразяват противопоставянето си срещу прогресивния понтификат на Франциск, отбелязва БТА.

Папа Франциск вдигна папската тайна при сексуални посегателства

През последната година техните критики се засилиха на фона на финансови скандали и разкрития за сексуално насилие във Ватикана, които може и да се отнасят до събития, датиращи отпреди понтификата на Франциск, но въпреки това излизат наяве именно сега.

Франциск очерта мрачна картина пред мъжете в зала "Клементина" в Апостолическия дворец, признавайки, че християнството вече не разполага с доминиращата роля и присъствие в обществото, с каквито е разполагало преди.

Той цитира покойния кардинал Карло Мария Мартини, един от водачите на прогресивното крило в Католическата църква, който в последното си интервю, преди да почине през 2012 г., изразява недоволство, че Църквата "е с 200 години назад" поради вродения си страх от промяната.

Днес ние вече не сме единствените, които "произвеждат култура", нито пък само нас слушат най-много, каза Франциск пред прелатите. "В Европа и в голяма част от Запада вярата вече не е очевидна презумпция, тя често пъти е отричана, осмивана и омаловажавана", заяви той.
БТА