/ iStock/Getty Images
Пакистанските власти обявиха извънредно положение заради нашествието на пустинни скакалци, които изяждат зърнените култури и създават несигурност в продоволствената сфера, предаде ДПА.

"Сблъскваме се с най-сериозното нашествие на скакалци от над две десетилетия и решихме да обявим извънредно положение на национално ниво, за да се справим със заплахата", заяви днес пакистанската министърка на информацията Фирдоус Ашик Ауан.

Eкзотично: Кремена, която се храни с насекоми (ВИДЕО)

Пакистанският премиер Имран Хан одобри решението за обявяване на извънредно положение и национален план за справяне със заплахата от скакалците.

Пакистански земеделци изразиха съмнения, че ще успеят да постигнат целта си за произвеждане на 27 милиона тона пшеница тази година.

Скакалци нападнаха остров Сардиния

"Нашествието на скакалци е безпрецедентно и тревожно", заяви вчера в пакистанския парламент министърът на хранителната сигурност Махдум Хусро Бахтияр. Министърът изтъкна, че властите изпитват затруднения в борбата с нашествието заради ограничените ресурси, с които разполагат. 

Нашествието на скакалците започна през юни, когато те започнаха да навлизат на пакистанска територия от Иран и да унищожават насажденията от памук, пшеница, царевица и други зърнени култури.
БТА