За повечето от нас буболечките нямат място в менюто ни. Но това не е така за Кремена Дервенкова, която не се страхува да експериментира с екзотична храна - като насекоми.
Извън готвенето тя подкрепя младите хора като нея с бизнес идеи, като ръководи Асоциацията на българските лидери и предприемачи, съобщи NOVA.

Топ 5 на най-вкусните и полезни насекоми (ВИДЕО)

В кухнята тя е екстремист заради любопитството си да опитва. Екстремист, защото обича да си готви буболечки. Сладки или солени, печени или пържени - винаги са й вкусни.
„Екстремно е донякъде човек да консумира насекоми, но хората започват все повече и повече да  ги възприемат като храна”, казва Кремена.

Скакалци нападнаха остров Сардиния

 В менюто й има от всичко, което не очаквате - щурци, скакалци, копринени буби.

„Ако консумираш червей или копринена буба, скакалец без крачета и крилца - няма какво да ти се запречи между зъбите, вкусни са - нямат и антенки”, добавя тя.

В меката на ядливите насекоми - Камбоджа експериментира и с по-опасни храни, сред които панирана тарантула и скорпион.

Благоевград събра най-пъстрите и екзотични пеперуди в изложба (СНИМКИ)

„Скорпионът е доста хрупкав, този, който ядох, беше доста препечен. Имаше вкус на препечена филийка. Беше добре, но не мога да кажа, че ми е любимото насекомо. Тарантулата имаше вкус на пилешко - като хапки в корнфлейкс ”, разказва Кремена.

Изсушени и смлени на брашно, щурците стават на чипс, бисквитки и дори на бонбони, които приготвяме в кухнята на Кремена. Тя вероятно е единствената у нас, която приготвя сладкиши с червейчета и щурчета.

Вижте най-шокиращите храни в света

На въпрос имало ли момент на колебание - да го опитам, или - не червея, тя отговаря: „Не, нямаше колебание. Поръчах си 4 вида насекоми от Англия, пакетираха ги в Холандия и ги чаках да пристигнат 2 седмици до България.

Без да подозира, човек изяжда средно по половин килограм насекоми годишно, като си похапва преработени храни като шоколад, сладко, хляб, паста и бира.

Растенията, които ще ви помагат да се отървете от комарите (ВИДЕО)

От хоби вкъщи страстта на Креми към здравословните ястия с насекоми прераства в домашна мини лаборатория.

„С брат ми в град Любимец отглеждаме щурци и похапваме. Майка ми така и не се пречупи да опита насекоми до една вечер, когато я почерпих с десерт с брашно от щурци и кокос и не й издадох. Сподели, че й е много е вкусно. Когато й казах, че има насекоми, тя се стресна и ми каза - дай ми още едно парче”, сподели Кремена.  

Над 2 милиарда души в Южна Америка, Азия и Африка се хранят с насекоми всеки ден.

Отвъд кулинарния експеримент у дома ресторанти, компании и фирми за кетъринг се престрашават да опитат и да поръчат вкусотийките с червейчета или щурците на Креми.
nova.bg