Знаете, че трябва да избягвате сурово месо и яйца, нали? Но има много други храни, които определено искате да приготвите преди ядене, а някои от тях могат да ви изненадат. При здравословното хранене знаем, че по-полезни са суровите зеленчуците и колкото по-малко термична обработка преминават, толкова по-добре. Но има и изключения. През последните години центрове за контрол на заболяванията са идентифицирали различни патогени и съставки, които не трябва да бъдат приемани в сурово състояние. Ето кои са те:

Картофи

Яденето на картофи сурови може да предизвика подуване на корема и нежелани стомашно-чревни ефекти, защото картофите съдържат нишестета, които не са устойчиви на храносмилането.

4 зеленчука, които са по-здравословни сготвени, отколкото сурови

Фасул

Ето още една нормално здравословна храна, която може да бъде опасна, ако се яде по грешен начин. Червеният боб е пълен с протеини, фибри и антиоксиданти, но яденето им може да доведе до поражение на стомаха.

червен боб
iStock/Getty Images

Сурови, не добре изсушени колбаси

Тези колбаси могат да се заразят с определени бактерии, когато са сурови. Когато обаче се изсушат, бактериите в колбасите умират и може да ги хапвате спокойно.

Най-полезните сурови плодове и зеленчуци

Мляко

Млякото, което идва направо от кравата, без да се пастьоризира, може да съдържа вредни бактерии като ешерихия коли и салмонела.

мляко
iStock/Getty Images

Някои видове бадеми

Бадемите, които познаваме и обичаме, се наричат ​​„сладки бадеми“ и има някои отлични здравословни причини да ги ядем. Горчивите бадеми приличат на своя братовчед. Те са вид сладки бадеми, но съдържат циановодородна киселина, която е опасна комбинация от циановодород и вода.

Седем храни, които са по-полезни с кората

Патладжан

Суровият патладжан съдържа соланин, същият токсин, който прави суровите картофи проблематични. В частност „младите патладжани“ или патладжаните, които са били събрани в началото на растежа им, съдържат по-голямата част от този токсин.

Гъби

Гъбите съдържат множество полезни вещества, включително антиоксиданти, витамини от група В и калий. Някои лекари отбелязват обаче, че топлината е необходима, за да се освободят някои от тези хранителни вещества и ползи. Освен това, суровите гъби са известни с това, че са трудно смилаеми и са сред най-концентрираните източници на естествено срещащ се токсин, агаритин.

гъби
iStock/Getty Images


И още:

Млякото - полезна или вредна храна (ВИДЕО)

Митове за храните, в които вероятно вярвате (ВИДЕО)

Седем уж истини за здравето ни

Най-полезните комбинации на храни (ВИДЕО)
Foodpanda