Правилното комбиниране на храните има благотворно въздействие върху общото здравословно състояние на организма. Съчетаването на някои продукти допринася да бъде извлечена най-голяма полза от тях.

Този ефект е известен като хранителна синергия.

Вижте няколко комбинации, с които да обогатите менюто си:  

Спанак и лимон

Спанакът съдържа значително количество желязо, но е още по-полезен за здравето, когато се овкуси със сок от лимон. Лимонът спомага за по-доброто усвояване на желязото от организма.

Десет храни с магически сили

Мляко и мед

Млякото съдържа аминокиселината триптофан, която изгражда два хормона в мозъка - серотонин и мелатонин. Въглехидратите, като тези в меда, улесняват усвояването на триптофана, защото освобождаването на инсулин намалява съперничеството на други аминокиселини.

мляко
Thinkstock/Getty Images

Домати и зехтин

Доматите са източник на антиоксиданта ликопен. Тъй като ликопенът е мастно-разтворим, нашето тяло го абсорбира по-лесно, ако консумираме доматите с малко зехтин. Зехтинът от своя страна е полезна за сърцето мазнина.

Риба и къри

Полезните свойства на рибата са известни - тя е основен източник на жизненоважните омега 3 мастни киселини. Комбинацията между къри и риба засилва положителните им ефекти върху организма и понижава значително риска от ракови заболявания.

Вижте още за полезните и здравословни храни:

Четири неща, които да избягвате на празен стомах

Учени откриха грешка в препоръките за здравословно хранене

Пет лечебни храни за здрав стомах

Днес е полезно, утре – вредно: 9 мита за здравословното хранене