/ ThinkStock/Getty Images
Американски учени установиха, че химикалите от плодовете се премахват най-добре със сода за хляб, съобщи Лента.

Със серия от експерименти с ябълки учените, ръководени от Лили Хе, доказаха, че фунгицидът тиабендазол и пестицидът фосмет се изчистват най-добре с еднопроцентов разтвор на сода за хляб и вода.

„Мръсната десетка“ на плодовете и зеленчуците с най-много пестициди

Накисването на плодовете в него от 12 до 15 минути премахва 80 процента от тиабендазола и 96 процента от фосмета. Разликата в процентите се дължи на дълбочината на проникване на химикалите в кората.

Полезните вещества в плодовете и зеленчуците, които изхвърляме

Миенето на ябълките само с вода или с разредена белина е много по-малко ефикасно.

Изтриването на ябълките с плат отстранява само праха от тях, но не и химикалите. 

Учени съветват как да усвоим по-добре витамините в салатата

За още любопитни новини харесайте страницата ни във Facebook
БТА