Как влияят някои пестициди на мозъка
Как влияят някои пестициди на мозъка / ThinkStock/Getty Images

Учени откриха, че фунгицидите, с които се пръскат плодовете и зеленчуците, причиняват генетични промени в неврони на мишка, подобни на промените, наблюдавани при аутизъм и Алцхаймер, пише The Guardian.

Изследователите са изложили мозъчни клетки на въздействието на над 300 различни пестицида и са установили, че определен клас фунгициди - стробилурини, предизвикват модел на генетична промяна, често наблюдаван при заболявания при хората.

Задължително белете кората на плодовете и зеленчуците

Учените от Университета на Северна Каролина са се надявали, че експериментът може да разкрие кои вещества в обкръжаващата ни среда допринасят за развитието на аутизъм. Те с изненада са открили вещества, които водят до някои от генетичните промени, както при аутизъм, така и при невродегенеративни болести.

След навлизането на фунгицидите на пазара все по-големи количества от тях се пръскат за защита на култури като зеле, спанак, марули, домати, ябълки, круши и грозде.

Макар фунгицидите да предизвикват промени при невроните на мишка, характерни за Алцхаймер, учените нямат доказателства, че химикалите са причина за някое от заболяванията.

"Резултатите предоставят доказателства, че тези химикали са вредни за невроните. Те включват и изключват същите гени, които се наблюдават не само в мозъците на хора с аутизъм, но и при невродегенерация", обясни ръководителят на проекта Марк Зилка.

Източник: Фокус