Суровите плодове и зеленчуци са по-полезни за психичното здраве от готвените
Суровите плодове и зеленчуци са по-полезни за психичното здраве от готвените / ThinkStock/Getty Images
Новозеландски учени установиха, че суровите плодове и зеленчуци са по-полезни за психичното здраве от готвените, съобщи в. "Дейли мейл".
 
Яденето на сурови зеленчуци и плодове може да предотврати появата на депресия, защото те съдържат важни хранителни вещества. Хората, които наблягат на такива храни, са с по-добро настроение и са по-доволни от живота.

Четири суперхрани в зелено
 
Здравните кампании обикновено се съсредоточават върху количеството на подовете и зеленчуците в менюто, например пет порции дневно. Учените от университета на Отаго обаче разгледаха как се отразява начинът, по който те са приготвени, върху психичното здраве.

плодове и зеленчуци
Суровите плодове и зеленчуци са по-полезни за психичното здраве от готвените Thinkstock/Getty Images

Спанакът и морковите например са вкусни и готвени, и сурови. За психичното здраве те са по-полезни необработени, защото иначе намаляват полезните им съставки.

Диетата на викингите е най-полезна за мозъка
 
Най-полезни за здравето са суровите моркови, банани, ябълки, зелени листни зеленчуци, грейпфрутът, марулята, цитрусите, горските плодове, краставиците и кивито.

плодове и зеленчуци
Суровите плодове и зеленчуци са по-полезни за психичното здраве от готвените Thinkstock/Getty Images

Четири храни за силно либидо и няколко за добро настроение

Участниците в изследването са били на 18 до 25 години - възрастовата група, която яде най-малко плодове и зеленчуци. Учените оценили не само начина им на хранене и психичното им състояние, но и фактори които влияят върху него, като сън, движение, хронични болести.

Топ храни за незабравим секс (СНИМКИ)
 
Резултатите показват, че хората, които ядат повече сурови зеленчуци и плодове, са с по-малко симптоми за психични заболявания, например депресия. Те са и с по-високи нива са психологическо благополучие, признаци за което са доброто настроение и задоволството от живота. 

За още любопитни новини и снимки харесайте страницата ни във Facebook тук
БТА