10 храни, които ни правят щастливи
10 храни, които ни правят щастливи / Thinkstock/Getty Images

Промените в диетата променят и химията на мозъка, така че яденето на нещо полезно действително може да ни направи по-щастливи, като контролира хормоните, отразяващи се на настроението ни.

Британският вестник „Дейли мейл” препоръчва 10 храни, които да върнат широката усмивка и позивитизима ви:

Най-добрият природен антидепресант

Спанак - защото е богат на желязо. Спанакът дава енергия на тялото, бори се с умората и помага за по-добрата концентрация. Освен това е чудесен източник на витамин B6, който улеснява производството на серотонин - хормона на щастието.

Сладки картофи - защото са чудесна алтернатива на обикновените картофи, тъй като са богати на фолиева киселина и запазват нивата на кръвната захар стабилни.

Бразилски орехи - те са един от най-добрите източници на минерала селен, който пък се бори с лошото настроение и тревожността.

10 храни които ни правят щастливи
netinfo

Мазна риба - риби като сардините например, които са богати на омега-3 мастни киселини, помагат на мозъка да интерпретира настроенията и да се концентрира по-добре. Ниските нива на омега-3 киселини се свързват с депресията.

Авокадо - зелените плодове са пълни с фолиева киселина, триптофан и витамин B6.

10 храни които ни правят щастливи
netinfo

Яйца - защото са прекрасен източник на цинк, който регулира метаболизма и нивата на кръвната захар.

Кисело мляко - то е богато на калций. Това е минерал, който омекотява рязката промяна в настроенията, депресията и тревожността.

10 храни които ни правят щастливи
netinfo

Тофу - в него има протеин. Той повишава енергията, подобрява концентрацията.

Банани - засищат глада и подобряват настроението между храненията, като балансират нивата на захарта. Също са пълни с витамин B6 и освен това пращят от триптофан - киселината, която мозъкът превръща в серотонин.

10 храни които ни правят щастливи
netinfo

Хляб - отново е добър източник на серотонин. Пълнозърнестията хляб дава по-малко от хормона на щастието, но енергията, произведена от него, е по-устойчива и ще ви държи по-дълго, отколкото ако хапнете бял хляб.

Източник: БГНЕС