Най-добрият природен антидепресант
Най-добрият природен антидепресант / ThinkStock/Getty Images

Рибата е най-добрият природен антидепресант, установи най-ново европейско проучване, публикувано във в. "Дейли мейл".

Мъжете, които редовно консумират рибни продукти, намаляват риска от депресия с 20 процента, а жените - с 16 процента. Специалистите установиха, че омега-3 мастните киселини променят структурата на мембраната на мозъка.

Сексът е природен антидепресант

Тези съставки, на които са богати рибните продукти, променят работата на невротрансмитерите серотонин и допамин, които играят роля в депресивните състояние. Висококачествените протеини, витамини и минерали, които се намират в обитателите на реките и моретата, помагат да се избегне заболяването. То засяга около 350 милиона души по света.

Досега лекарите знаеха, че хранителният режим е тясно свързан с риска от депресия. За да бъде избегнат, специалистите препоръчваха консумация на плодове, зеленчуци, риба и пълнозърнести храни.

Солта е естествен антидепресант

Но европейските учени насочиха усилията си към изследването на един компонент - рибните продукти. Те анализираха 16 публикации и 26 изследвания от периода 2001-2014 година, обхванали 150 278 души. От проучването им обаче не става ясно колко риба трябва да бъде консумирана всяка седмица и по какъв начин да бъде приготвена.

Изследването е публикувано в британското списание "Епидемиология и обществено здраве".

Източник: БТА