Солта е естествен антидепресант
Солта е естествен антидепресант / снимкa: www.sxc.hu

Учени съветват да добавяме допълнително сол към храната си, защото тя повишава настроението ни, въпреки че е известно, че прекаляването с нея е вредно, предаде БиБиСи, цитирана от БГНЕС.

 

Учени от университета в Айова съобщават в сп. "Psychology and Behavior", че солта може да действа като естествен антидепресант. При опити върху мишки било установено, че тези от тях, които страдали от недостиг на сол, избягват да извършват дейности, които обикновено им доставят удоволствие, което е признак на депресия. Учените обаче предупреждават, че консумирането на прекалено много сол е свързано с високо кръвно налягане. Тялото се нуждае от натрий, химическо вещество, което като се съчетае с хлорида, образува сол, за да функционира, но прекалено големите количества и увеличаването на кръвното налягане повишава опасността от сърдечен удар. Тестовете, осъществени от американски учени, установили, че когато мишките страдат от недостиг на сол, те избягват дейности, които обикновено им доставят удоволствие като пиене на сладникави вещества, които стимулират приятни усещания в техния мозък.

 

Психоложката Ким Джонсън обаче предупреждава, че солта може да доведе до пристрастяване. Един от признаците на зависимостта е използването на сол дори когато се знае, че тя е вредна и хората знаят, че трябва да намалят приемането й. Те не го правят, защото харесват вкуса и смятат безсолните храни за безвкусни, така че продължават да консумират сол. Друг силен аспект на пристрастяването е развитието на силно желание към нещо, което е забранено.