/ ThinkStock/Getty Images
Основното правило при здравословното хранене е, че по-полезни са суровите зеленчуците и колкото по-малко термична обработка преминават, толкова по-добре. Но има и изключения. Не всички зеленчуци са най-полезни, когато се консумират сурови.

Ето 4 зеленчука, които е по-добре да се сготвят:

Гъби

Гъбите са богати на редица важни хранителни вещества. Те са единственият зеленчук, който е източник на витамин D. Богати са на антиоксиданти, на селен и желязо.

Добре е те да минат през топлинна обработка, защото суровите гъби могат понякога да съдържат малки количества токсини, които се унищожават при готвенето.

гъби
ThinkStock/Getty Images

Моркови

Сготвените моркови имат по-високи нива на бета-каротин. Тялото ни преобразува бета-каротина във витамин А, който играе важна роля за здравето на зрението, възпроизводството, костния растеж и регулирането на имунната система.

Ако ги хапваме сурови, то усвояваме едва 10% от бета каротина в тях.

Как са изглеждали плодовете и зеленчуците в миналото? (ВИДЕО)

Домати

Домати
ThinkStock/Getty Images


Доматите са богати на антиоксиданта ликопен, който действа превантивно срещу рак и сърдечносъдови заболявания. Загряването на домата за 30 минути при 90-95 °С увеличава количеството ликопен с 35%.

Най-полезните комбинации на храни (ВИДЕО)

Спанак

Спанакът съдържа голямо количество оксалова киселина, която блокира усвояването на желязо и калций, но се разгражда при висока температура. Затова е добре да се постави за кратко време в кипяща вода и да се охлади веднага след това. Това намалява съдържанието на оксаловата киселина в спанака.

И още:

Митове за храните, в които вероятно вярвате (ВИДЕО)

Запознайте се с лекаря сред зеленчуците

Пет от най-полезните храни, които трябва да консумираме

Тайната на младостта се крие в зелен зеленчук

Пет лечебни храни за здрав стомах

Установиха кой е най-полезният зеленчук (ВИДЕО)

За още любопитни новини и снимки харесайте страницата на Dariknews.bg във Facebook тук