Японският начин на хранене удължава живота
Японският начин на хранене удължава живота / ThinkStock/Getty Images

Японският начин на хранене - с повече риба, соя, зеленчуци, плодове и по-малко мазнини, намалява риска от инфаркт, инсулт и други фатални заболявания, съобщи Сайънс дейли.

Учени от Националния център по здравеопазване и медицина в Токио установиха, че смъртността сред хората, които спазват националните препоръки за здравословно хранене, е по-малка с 15 до 22 процента.

Столетниците по света и техните менюта

Препоръките за здравословно хранене в Япония са оформени като конусовиден пумпал. Дръжката му е като голяма чаша с вода/чай. Около нея тича човек. В най-големия сектор са зърнените храни, следвани от зеленчуците, рибата и месото, млечните продукти и плодовете.

Десет храни с магически сили

По-ниската смъртност сред спазващите препоръките за здравословно хранене най-вероятно се дължи на по-малкото случаи на сърдечносъдови заболявания с фатален край, и по-специално на инсултите. В най-добро здравословно състояние са хората, наблягащи на зеленчуците, плодовете и рибата.

Десет пролетни суперхрани

Макар и в схемата рибата и месото да са в една графа, по традиция японците ядат повече риба и по-малко говеждо и свинско от хората в западните държави. Учените са анализирали за изследването си данни за 36 000 мъже и 42 000 жени, проследени 15 години.

Източник: БТА