Няма стандартни критерии за определянето на най-полезните храни. Но факт е, че някои от тях са пълни с витамини, антиоксиданти и други полезни хранителни вещества. Ако заместим някои от вредните храни, които сме свикнали да ядем ежедневно, с тези полезни продукти, съвсем скоро ще забележим разлика в това колко по-добре се чувстваме, а и изглеждаме.

Вижте Топ 5 на най-здравословните храни:

Гъби

Освен че са богати на протеини, фибри, витамин С, витамини от групата В, калций и минерали, гъбите са отлични източници на антиоксиданти. В допълнение, някои от най-мощните имуностимулиращи агенти идват от гъбите и това е една от причините, поради които те са толкова полезни за превенция и лечение на рак.

Вижте най-добрите храни за перфектна фигура

Кълнове от броколи

Кълновете от броколи имат много по-големи здравословни ползи, отколкото зрялото броколи. Освен това можете да консумирате по-големи количества от тях. Изследванията показват, че тридневни кълнове броколи съдържат от 10 до 100 пъти повече от съединението глюкорафанин, отколкото зрялото броколи.

Чесън

Чесънът е богат на манган, калций, фосфор, селен и витамини В6 и С, така че е от полза както за вашите кости, така и за щитовидната жлеза.

Десет храни с магически сили

Швейцарско къдраво зеле

То е отличен източник на витамин С, Е и А (под формата на бетакаротин), съчетани с минерали, манган и цинк. Когато ядете този тип зеле, си набавяте много антиоксиданти, които имат противовъзпалителни ползи. Пигментът беталаин пък помага на процесите на детоксикация на организма.

Наистина ли суперхраните са толкова полезни?

Авокадо

Авокадото, което всъщност е класифицирано като плод, а не зеленчук, е с ниско съдържание на фруктоза и богато на здравословни мононенаситени мазнини и калий. Благодарение на тях то подобрява съдовата функция на организма и здравето на сърцето. Авокадото също така осигурява още близо 20 основни здравословни хранителни вещества, включително фибри, витамин Е, витамини от групата В, както и фолиева киселин