В миналото плодовете и зеленчуците са изглеждали по коренно различен начин в сравнение с днес. Причините са, че хората са започнали да ги култивират и използват за храна.

В картината на италианския художник Джовани Станчи, изобразяваща плодове и зеленчуци от времето на Ренесанса, е показана диня, слабо напомняща на тази, която познаваме днес.

Динята от древността очевидно не е съдържала достатъчно ликопен, който придава червения ѝ цвят. Селекцията с времето е коригирала това. Ренесансовата диня е имала по-големи семки, които също са се променили под влияние на селекцията.

7 от най-абсурдните суеверия, свързани с храни и напитки

Друга храна, която е изглеждала по съвсем различен начин са морковите. Рисунки и изображения на морковите показват, че те не са били оранжеви, а лилави или бели на цвят. Били са много малки и са имали сладко-кисел вкус. Растели са като корени с много разклонения. Холандски фермери първи селектирали този зеленчук.

моркови
ThinkStock/Getty Images

Различно е изглеждал и доматът. Днес мнозина смятат, че доматът е зеленчук, но той всъщност е плод. В далечното минало доматите са били само зелени и са били с големината на череша. Били са познати на древните ацтеки, но впоследствие се разпространили в Италия и Испания. През 18 век хората не ги използвали за храна, защото си мислили, че са отровни.

домати
ThinkStock/Getty Images

И още:

Пет от най-опасните храни, забранени със закон (ВИДЕО)

Фугу - най-скъпият и смъртоносен деликатес в света (ВИДЕО)

Митове за храните, в които вероятно вярвате (ВИДЕО)

Седем суеверия, свързани с храни и напитки

Любимите храни и хранителни навици на различните поколения

Доматът – плод или зеленчук?

За още любопитни новини и снимки харесайте страницата на Dariknews.bg във Facebook тук