Семейство от Япония било хоспитализирано, след като похапнало парченца суши с риба фугу. Както се разбрало от изследването, готвачът, направил деликатеса, нямал лиценз за приготвянето на това ястие.

Не само рибата, а и някои зеленчуци и плодове, поднасяни на трапезата в някои страни по света, съдържат в себе си едно или друго количество отрова.

Вижте кои са най-опасните деликатеси в света:

Cazu Marzu, Сардиния
 
Сардинският овчи кашкавал е забранен за консумация. Продава се само нелегално. На определен етап от зреенето му в него се слагат личинки на насекоми и те ускоряват процеса на ферментацията.
При поднасянето на трапезата той изглежда като пита кашкавал с виещи се вътре полупрозрачни червейчета с дължина около сантиметър. Именно те могат да предизвикат повръщане и стомашно разстройство.

кашкавал
netinfo

Риба-камък, Тихи и Индийски океан
 
Тази риби се смята за най-отровната в света. Само едно докосване до нея може да бъде фатално за човека. Смъртоносната отрова се съдържа в шиповете на гръбначния плавник. Това обаче не пречи на готвачите в Япония и Хонконг да приготвят за клиентите си тази риба, но след като предварително са отстранили отровния плавник.

риба
netinfo

Жаба-бик, Намибия
 
Африкански деликатес, който е напълно безобиден, ако се употребява в дъждовния сезон. През останалото време, ако се яде, е вероятно бъбреците на човек да откажат да функционират.

Торна гъба, сива копринка
 
Гъбата, която категорично е противопоказано да се употребява с алкохол. В съчетание дори с вино тя може да доведе до тежко заболяване.

Сребрист тесноуст, Индийски океан
 
Още една деликатесна риба, роднина на фугу. Нейната отрова предизвиква парализа и проблеми с дишането.

Блигия (аки), Ямайка
 
Националният ямайски плод е безопасен само на определена степен на зрелост.

плод
netinfo

Маниока, Африка,

Грудковите корени на този бързорастящ храст са важен хранителен продукт в Африка и в страните от Карибския басейн. В суров вид кореноплодите са силно отровни, поради съдържащата се в тях циановодородна киселина. Затова те се подлагат на термична обработка.

маниока
netinfo

Рибата скорпена, Австралия
 
Смята се за деликатес, тъй като нейното месо по вкус напомня това на раците. Отровата се съдържа в бодличките и костните шипове, разположени в хрилете. Затова нейното приготвяне изисква познания у готвача.

риба
netinfo

Черен бъз, Европа

Дребните му плодчета нерядко се добавят в чай, сладка, десерти. Въпреки че зрелите плодове на черния бъз се смятат за безопасни, в недоузрелите може да се съдържа цианид.
 
Рибата фугу, Япония
 
В Европа нейната консумация е абсолютно забранена. На търсачите на силни усещания ще им се наложи да пътуват до Япония, Тайланд или Корея, за да почувстват лекия наркотичен ефект, който предизвиква дори правилно приготвеното ястие.

Японските фермери отдавна са се научили да отглеждат напълно безопасни риби, само че те не се ползват с особена популярност.

И още по темата за храните и храненето по света:

Вижте най-шокиращите храни в света

Седем от най-странните хранителни комбинации

Топ 10 на забранените храни по света

Модерните храни, с които да внимаваме

Пет от най-опасните храни, забранени със закон (ВИДЕО)