Топ 10 на забранените храни по света
Топ 10 на забранените храни по света / Thinkstock/Getty Images

Редица храни са забранени в различни части на света поради множество причини - опасения за здравето, канцерогенно съдържание или културни табута. Например в някои страни не може да консумирате конско месо, въпреки че в други се смята за деликатес. На места пък е забранено храненето с месо от крава или свинско или други. Ето десет от забранените храни по света:

Консервирани макарони със сирене

Въпреки, че консумацията на макарони не е незаконна никъде, консервираният продукт съдържа жълт оцветител, който е вреден за децата. Поради тази причина в Норвегия и Австрия те са строго забранени.

Гъши дроб

В Европа това е високо ценен деликатес, а месото е много вкусно. То обаче не може да бъде консумирано в Израел, Аржентина, Индия и части на САЩ. Тази забрана е наложена, заради насилственото угояване и отглеждане на патиците.

Хайвер

Вероятно това е най-класната храна, особено хайверът от Белуга. Той е забранен в Иран заради критично застрашените от изчезване риби.

Кетчуп

Вероятно е най-глупаво звучащата забрана за храна в списъка, но във Франция на учениците е забранено да консумират кетчуп, посочват от foodpanda. Това е така, защото се счита, че вкусният сос съсипва френската кухня.

Шоколадово яйце

Добре познатото шоколадово яйце идва от Италия, но е забранено в САЩ. Това е така заради малките играчки, които се крият под шоколада. Американските власти забранили това поради опасността от поглъщане на скритата изненада.

Свинско месо

Консумацията на свинско месо е забранена в мюсюлманския свят поради религиозни причини. В тези страни се смята, че свинското е „мръсно" месо.

Чесън

Чесънът технически не е забранен, но е тема табу сред будистките монаси в Китай и някои индуси. Според тях чесънът е свещен, защото се смята за храна на Боговете.

Баница с месо

В Сомалия е забранено да се приготвя и яде такава баница, защото преди години недобросъвестни търговци продавали развалено смляно месо.

Мастило от сепия

В много райони мастилото от сепия се счита за кулинарен деликатес, но не и в Южна Корея. Там е забранена продажбата на мастилото и продукти, които го съдържат, заради възможността от отравяне.

Непастьоризирано мляко

В Канада е забранено да си купувате мляко, което не е пастьоризирано, поради болестите, които може да причини и заради нивата на хигиена при доене и съхранение.