Редица храни са забранени в различни части на света поради множество причини - опасения за здравето, канцерогенно съдържание или културни табута. Някои от тези храни водят дори до смърт. Например в САЩ не може да консумирате конско месо. Забраната се базира не на здравни проблеми, а на морални причини.

Вижте пет от най-опасните храни, които са забранени със закон в някои страни по света:

Казу марзу

Казу марзу (Casu Marzu), известно също като "сирене с личинки", е точно това, което подсказва прякорът му - сирене, върху което мухи снасят яйцата си. Когато яйцата се излюпват в ларви, те разяждат сиренето, обогатявайки го с мазнини, протеини и захари. Този вид сирене се смята за деликатес в Сардиния - острова, от който произхожда. В Щатите обаче е забранено.

Модерните храни, с които да внимаваме

Аки

Аки е червен, крушовиден плод. Жълтата му част е ядлива и има вкус на нещо като сладък грах. Големите черни семена обаче са токсични. Ако ги изядате, ще се разболеете, което може да завърши с кома или смърт. Плодът е толкова опасен, че не се продава в американските магазини за хранителни стоки. Но ако сте наистина любопитни, можете да си го поръчате онлайн.

Конско месо

В САЩ забраната за консумация на конско месо е възстановена през 2014 г. Тя не се базира на здравни проблеми, а на морални причини.

Топ 10 на забранените храни по света

Фугу

Това е популярен японски деликатес, който се продава по 200 долара парчето. Освен скъп, обаче е и изключително отровен. Рибата фугу е толкова смъртоносна, че в действителност готвачите, на които е разрешено да я приготвят, минават през строго тригодишно обучение, преди да се счете, че са достатъчно подготвени. Дори 1 мг от токсина на рибата може да убие човек в рамките на един час. Този висок риск от смъртност води до това фугу да са забранени в САЩ. Има само шепа хора с лиценз, които могат да ги приготвят.

Седем от най-странните хранителни комбинации

Хагис

В този шотлански деликатес, приличащ на българския бахур, има агнешки бял дроб. Именно заради тази съставка той е забранен в САЩ. Страната наложи забрана над всички храни, съдържащи животински бял дроб, през 1971 г.