Фугу е едно от най-прочутите ястия в японската кухня. Приготвя се от рибата фугу, която е смъртоносна, ако не се сготви правилно. От нея се приготвя най-изисканото суши-сашими.

Пет от най-опасните храни, забранени със закон (ВИДЕО)

Фугу е риба с необичайна форма. Обитава водите около Япония и Корея. На дължина достига около 70 сантиметра. При опасност тя се надува, като става три пъти по-голяма и приема формата на балон. Оттам и имената, с които е наричана - балон, риба глобус.  Наричат я още игленик, заради шиповете, с които някои фугу се ежат предварително.

Фугу
ThinkStock/Getty Images

Невропаралитичната отрова на една риба може да предизвика смъртта на 30-40 души. Рибите от семейство „Tetraodontidae“ съдържат смъртоносни количества от отровата тетродотоксин във вътрешните си органи, особено в черния дроб и половите жлези, а също и в кожата.

Десет от най-смъртоносните деликатеси в света (ВИДЕО/СНИМКИ)

Поради това само специално лицензирани готвачи могат да приготвят и продават фугу и консумацията на дроба и яйчниците е забранена. Малки количества от отровата причиняват специално желано усещане на езика, наподобяващо леко изтръпване и гъделичкане, което трае около 15 секунди след поглъщането на парченцето месо, тези части се смятат за най-вкусни. Ако не премине до 15 секунди, можете да се смятате за пътник.

Фугу
netinfo

Японска пословица за този деликатес гласи: "Който е опитвал тази риба, е глупак, но който не е - също“.

Освен много знания се изискват и естетически умения в подредбата на късчетата месо. Фугусаши е красиво блюдо, наподобяващо картина - пейзаж, птица, пеперуда. Парченцата се топят в специален сос и подправки.

Не всеки готвач в японски ресторант може да направи фугу. Едната причина е, че се приготвя много трудно, а втората е, че трябва да има сертификат за това. А цените на това ястие са космически. В ресторантите в Токио четвърт сушами от фугу струва 750 долара .

Въпреки всички предпазни мерки обаче много хора умират всяка година от отравяне или парализиране след консумация на фугу. Смъртта след дегустация на рибата се почита наравно със смъртта на бойното поле.

И още:

Вижте най-шокиращите храни в света

Кои са най-опасните риби в света?

Седем от най-странните хранителни комбинации

Топ 10 на забранените храни по света

Модерните храни, с които да внимаваме

За още любопитни новини и снимки харесайте страницата ни във Facebook