Рибите са първите гръбначни животни, приспособени напълно към живот във водата. Това са и първите животни, при които се появява двукамерно сърце. Повече от 30 хиляди вида различни видове риби обитават океаните, моретата и реките.

Съществуват обаче представители на рибното царство, които са смъртоносни за хората.

Вижте 10-те най-опасни риби в света

Риба балон

Рибите от семейство „Tetraodontidae" съдържат смъртоносни количества от отровата тетродотоксин във вътрешните си органи, особено в черния дроб и половите жлези и също в кожата. При опасност рибата балон напълват стомаха си с вода и приема кръгла форма, за да уплаши преследвача си.

Британци се изплашиха от риби, хранещи се с тестиси

Риба лъв

Този вид риба обикновено се намира се в кораловите рифове, особено в плитките води на Индо-тихоокеанския регион. Тя има отровни шипове, които могат да причинят болезнени прободни рани. Смъртните случаи са рядкост.

Уловиха риба с човешки зъби и прякор „Лешникотрошачката" (ВИДЕО)

Кандиру

Кандиру е малка риба без люспи, която обича да живее щастливо в кухините на хрилете на други риби. Понякога известна като „рибата нож", благодарение на своя змиоро-подобен външен вид, този сом влиза в уретрата на нищо неподозиращите плувци и се храни с кръвта им.

Голяма бяла акула

Голяма бяла акула или наричана само бяла акула е вид акулова риба от семейство Селдови акули, сочена за един от най-големите съвременни представители за целия надразред Акулообразни. На дължина достига до 6 метра, а на тегло - до около 2,3 тона. Голямата бяла акула е широко разпространена в крайбрежните зони на почти всички океани на планетата.

Загадъчно морско създание изпълзя от водата на Тайванско пристанище (ВИДЕО)

Морските змиорки Мoray

Морските змиорки се хранят предимно през нощта и имат големи зъби, с които да разкъсват плътта, и втори челюсти в гърлото си, наречени „фаринксови челюсти". Морските змиорки са единствените познати животни, които използват втория си чифт челюсти за активен лов и задържане на плячката.

Тигрова риба

Тигровата риба е сладководен хищник. Тя е с гигантски размери, има огромни, остри като бръснач, зъби и е агресивна като акулата-бик.

Пираня

Пираните са подсемейство всеядни сладководни риби от семейство Харациди. Обитават големите реки на Южна Америка - Амазонка и нейните притоци, Ориноко, Рио Парагвай и др. Известни са с острите си зъби и ненаситния си апетит за месо. Броят на видовете в семейството не е уточнен и според различни източници варира от под 30 до над 60.

Каменната риба

Каменната риба се счита за най-смъртоносната риба в света. Тя обитава Индо-тихоокеанския регион и северните австралийски води. Лежейки на морското дъно, тя се замаскира перфектно и изглежда точно като инкрустирана скала.

Атлантическа Манта

Манта е вид скатова хрущялна риба. Наричат я още морски дявол заради израстъците от двете страни на устата, наподобяващи рога. Храни се с малки рибки и планктон.

Електрическа змиорка

Електрическата змиорка може да достигне дължина до 3 метра и тегло до 40 килограма. Кожата на електрическата змиорка е гола, без люспи, тялото е много по-издължено, закръглено отпред и малко по-сплеснато странично в задната част.