В някои страни смятат насекомите за отвратителни, в други - за напълно нормална храна или дори за деликатес. Вижте Топ 5 на най-вкусните насекоми

Скакалци

Скакалците и щурците са известни като ценен източник на протеини. Най-хранителни са т.нар. чапулини - скакалци от вида Sphenarium, които са широко разпространена храна в Мексико. Изчислено е, че протеините съставляват 77,13% от теглото им. Причината е, че тези скакалци се хранят с царевица, боб и люцерна.

Чапулини обикновено се сервират печени, с гуакамоле и ттортиля, подправят се с чесън, сок от лайм и сол. Имат солено -кисел и пикантен вкус.

Вижте най-шокиращите храни в света

Палмови червеи

Ларвите на палмовия бръмбар са широко разпространени като храна в Северна  и Южна Америка, а други две негови разновидности - в югоизточна Азия и тропическа Африка. Те съдържат до 69,78% мазнини.

Традиционно се пържат в собствената си мазнина, но се ядат и сурови. Вкусът и текстурата на палмовия червей може да се опише като кремообразен, когато е суров и сладък, когато е пържен.

насекоми
Thinkstock/Getty Images

Гъсеници Мопане

Мопане са едни от най-широко консумираните ядивни насекоми в южна Африка и биха могли донякъде да компенсират недостига на желязо в храната.

Повечето ядивни насекоми имат равностойно или по-високо съдържание на желязо от телешкото, което има 6мг на 100г сухо тегло, докато гъсеницата мопане съдържа от 31 до 77мг желязо на 100г тегло.

Хората дължат големия си мозък на яденето на насекоми

Брашнени червеи

Ларвите на брашнения бръмбар са единствените, които се консумират в западния свят. Отглеждат се отдавна в Европа като храна за животни, но в Холандия и още някои страни, производството вече е насочено и за човешка консумация.

Хранителната им стойност е сравнима с тази на телешкото, но екологичният отпечатък при отглеждането им е значително по-малък.

Ларви на муха

Личинките на мухата Hermetia illucens са отлична храна както за животните, така и за хората. Изсушени, те съдържат 42% протеини и 35% мазнини. Живите ларви съдържат 44% сухо вещество и могат да се складират за дълги периоди.

И още:

Най-миризливите храни в света

Изобретиха специални прибори за ядене на насекоми

Във Великобритания беше открит първият „буболечков” ресторант

За още любопитни новини и снимки харесайте страницата ни във Facebook тук