/ / iStock/Getty Images

Група немски учени откриха уникална екосистема с размер на град на дъното на морето Уедел край бреговете на Антарктида, пише американското списание Current Biology.
Българският кораб ще потегли за Антарктида през октомври

Експедицията на изследователския кораб Polarstern изучава океанските течения и находката е направена случайно с помощта на подводна камера. Това е място за хвърляне на хайвера на риби на дълбочина 500 метра, наброяващо около 60 милиона индивида и заемащо приблизително 240 квадратни километра. Това е над два пъти от площта на Пловдив.

Гнездата са средно с диаметър 75 сантиметра и дълбочина около 15 сантиметра. Според учените във всяко гнездо имало около 1735 яйца. П

редставителите на популацията принадлежат към вида ледени риби Йона (Neopagetopsis ionah), които имат прозрачен череп и кръв. За да оцелее при ниски температури, този вид е разработил антифриз протеин, който блокира образуването на ледени кристали в кръвта.

Озоновата дупка над Южния полюс вече е по-голяма от Антарктида

По-рано в Сан Диего, Калифорния, за първи път от 25 години на брега беше открита риба канибал. Дълбоководна ланцетна риба с дължина 1,2 метра, намерена на плажа Ла Хола, беше прехвърлена в океанографски институт за по-нататъшно изследване.

БГНЕС