/ БГНЕС

България ще излезе на световната морска карта. В момента ние сме една континентална държава, като корабите почти не излизат от Босфора. Надяваме се нашият кораб през октомври да тръгне за Антарктида. Това заяви директорът на Българския антарктически институт проф. Христо Пимпирев във връзка с факта, че Министерството на образованието и науката даде 1 млн. лв. за закупуването на първия български антарктически кораб „Св.Св. Кирил и Методий“.
Знамето на родопско село ще бъде поставено на Антарктида

Проф. Пимпирев уточни, че това е едно огромно постижение за българската наука. Той изтъкна, че досега в цялата морска история на България научно-изследователски кораб не е плавал в Световния океан, камо ли да стигне до Ледения континент.

„Цената от 1 млн. лв., което е дало Министерството на образованието и науката по научна инфраструктура, колкото е цената на един скъп апартамент, аз смятам, че този кораб е взет без пари. Надяваме се този кораб през октомври да тръгне за Антарктида. Той ще мине през Босфора, Дарданелите, Гибралтар, ще прекоси целия Атлантически океан и ще пресече пролива Дрейк. Ще се равняваме с морските сили, което не се е случвало в историята на България. Досега сме се хвалили с конницата на хан Аспарух“, допълни изследователят.

По думите му е имало малки неудобства с началото на нашата експедиция, тъй като за първи път от 30 експедиции базата ни е била отворена и след това затворена.

„Първите слезли 7 български полярници трябваше да се върнат отново на чилийския кораб, който ги закара до остров Ливингстън поради отвратителното време. Този път те действително случиха на много лошо време, с ледени блокове на българския бряг, които трябваше да бъдат преодолявани с надувни лодки. Те скачаха във водата. Един такъв блок, който е 300 кг, спокойно може да те смачка“, отбеляза проф. Пимпирев.

Озоновата дупка над Южния полюс вече е по-голяма от Антарктида

В момента 15-те души от първата група се намират на уругвайската база на съседния остров Кинг Джордж и очакват нов чилийски кораб, който да се върне и да ги вземе.

„Надявам се, че нашите полярници ще посрещнат Коледните празници на българската база. Въпреки всичко имаше едно забавяне от десетина дни, което ще наруши програмата, но надявам се хората да изпълнят приоритетните задачи в съответните срокове“, каза още изследователят.

БГНЕС