Осъдиха пакистанец на 30 години затвор за неуспешен заговор за атентат
Осъдиха пакистанец на 30 години затвор за неуспешен заговор за атентат / netinfo

Пакистански имигрант в Съединените щати бе осъден на 30 години затвор за неуспешен заговор за взривяване на оживена станция на нюйоркското метро в Манхатън, предаде Асошиейтед прес.

24-годишният Шахауар Матин Сирадж бил арестуван на 27 август 2004 г. Макар че няма доказателства той да се е сдобил с експлозови или да е бил свързан с терористични организации, прокурорите подчертаха, че намеренията му са били зловещи.

Сирадж, който бе признат за виновен през май миналата година, не показа реакция при прочитането на присъдата. Пакистанецът ще бъде депортиран, когато излежи наказанието си.

Пред информатор на полицията Сирадж изразил гнева си по повод слуховете, че американски войници изнасилват иракски момичета. "Това бе достатъчно за мен. Готов съм да направя всичко. Не ми пука за живота ми", заявява той по време на един от тайно записаните си разговори с информатора на полицията.

Американската армия съобщи, че броят на обявилите гладна стачка затворници в центъра за задържане на заподозрени терористи в Гуантанамо се е увеличил повече от два пъти през последния месец, предаде Асошиейтед прес.

В тази форма на протест участват 11 затворници. Петима от тях са хранени насила.

Според американски военни затворниците целят да си спечелят симпатиите на обществото. Според правозащитни групи обаче гладната стачка е израз на отчаянието на задържаните.

В четвъртък се навършват пет години от създаването на центъра за задържане на заподозрени терористи в изолираната американска военноморска база в Куба, отбелязва Асошиейтед прес.

Броят на обявилите гладна стачка в затвора се увеличи в момент, когато критиците използват годишнината, за да призовават за закриването на центъра.