/ Gulliver/Getty Images
Британският държавен министър по въпросите на жилищното строителство Кит Молтхаус обяви, че се кандидатира за премиерския пост, заеман сега от Тереза Мей, предаде Ройтерс.

Седем кандидати за мястото на Тереза Мей

Молтхаус каза пред в. "Сън", че в битката за нов лидер на Консервативната партия не бива да участват едни и същи "стари лица, носещи белезите на войните, разделили през последните три години партията на торите". "Смятам, че аз съм новото лице, с нови свежи идеи, от едно ново и талантливо поколение", заяви той.
Молтхаус стана известен сред консерваторите с предложението си за компромисен вариант на споразумение за Брекзит с ЕС, който целеше да се избегне твърда граница между Северна Ирландия и останалата част от Обединеното кралство, като се запази членството на Северна Ирландия в митническия съюз и общия пазар на ЕС, припомня ТАСС.

Борис Джонсън - фаворит за поста на Тереза Мей

Той стана десетият политик, заявил, че ще се бори за лидерския пост в Консервативната партия, което автоматично води до премиерското кресло.

Тереза Мей обяви оставката си (ВИДЕО/СНИМКИ)

Мей, която обяви, че на 7 юни ще подаде оставка като водач на торите, ще остане начело на правителството до избирането на нов лидер на Консервативната партия. Този процес трябва да започне на 10 юни и да завърши през втората половина на юли.
БТА