Британският премиер Тереза Мей ще подаде оставката си като председател на Консервативната партия на 7 юни.
 
„Съжалявам и винаги ще съжалявам, че не успях да реализирам Брекзит”, заяви Мей по време на емоционалното си изявление пред сградата на Даунинг Стрийт 10.
 
Мей още ще е премиер на Великобритания при посещението на Тръмп на 3 юни

Gulliver/Getty Images

„Вече ми е ясно, че е в най-добър интерес на страната, нов министър да продължи с усилията” за излизането на страната от ЕС, каза тя. „За това днес аз обявявам, че ще се оттегля като лидер на Консервативната партия на 7 юни, петък, за да може да се избере наследник”, допълни още Мей.

Gulliver/Getty Images

„Моят наследник ще трябва да се опита да намери път да реализира резултата от референдума. За да успее той, или тя трябва да постигне консенсус в парламента, нещо, което аз не успях. Но това може да се постигне само ако и двете страни са готови на компромиси”, заяви тя.

Според закона лидерът на най-голямата партия в парламента автоматично поема поста премиер на страната. Докато процесът по избирането на нов лидер на партията тече, Мей ще запази поста си.
 
Британската опозиция поиска предсрочни избори

През 2016 г. британците решиха чрез референдум, противно на всички очаквания да напуснат ЕС. Те трябваше да направят това на 29 март т.г. Но до окончателна сделка със съюза така и не се стигна. През ноември месец Мей успя да постигне сделка с ЕС, която обаче беше отхвърлена вече три пъти от британските депутати. Което не им позволи да излязат от ЕС в уговорения срок. Очаква се в началото на юни сделката да бъде гласувана за четвърти път.

Gulliver/Getty Images

Очаква се надпреварата между кандидатите да трае около 6 седмици. За фаворит за спечелването й се сочи бившият външен министър Борис Джонсън - най-видният привърженик на Брекзит. Залозите дават 40% вероятност той да я спечели. Друг вероятен претендент е Доминик Рааб, също привърженик на Брекзит и бивш министър по въпросите за развода с ЕС. Неговите шансове се оценяват на 14%.
 
Други вероятни кандидати за наследници на Мей са Майкъл Гоув, Андреа Ледсъм и сегашният външен министър Джереми Хънт, като шансовете на всеки от тях се оценяват на 7%.

Gulliver/Getty Images

По-рано Мей обещаваше да се оттегли, след като прокара през парламента споразумението за оттегляне, което тя постигна с ЕС. То обаче на три пъти бе отхвърлено от депутатите, и то със солидни мнозинства. Днес тя трябваше да представи споразумението за четвърти път в парламента с някои компромиси в него с цел привличане на повече депутатски гласове. Но още преди това реакциите срещу него бяха категорично отрицателни, което предвещаваше то отново да бъде решително отхвърлено.
БГНЕС