/ iStock/Getty Images
Британската опозиция призова за провеждане на предсрочни парламентарни избори, изтъквайки, че оставката на лидера на Камарата на общините е достатъчна причина за това.
 
По-рано вечерта лидерът на Камарата на общините на британския парламент Андреа Лийдсъм подаде оставка поради разногласия с премиера Тереза Мей за Брекзит.
 
"Авторитета на министър-председателя е подронен, времето изтече. Докато консерваторите се разкъсват на части, страната е в криза. Правителството достигна до катастрофално неразбирателство в преговорите за Брекзит. Заради интересите на страната премиерът Тереза Мей трябва да си отиде. Необходимо е незабавно да се проведат общи избори”, се казва в изявление на председателя на Лейбъристката партия Иън Лейвъри.
 
Лидерът на британската Камара на общините подаде оставка

Мей, надявайки се да получи подкрепата на депутатите за споразумението по Брекзит, накрая встъпи с няколкото обещания, които от нейна гледна точка могат да убедят опонентите на документа, който ще бъде представен в парламента за четвърти път в началото на юни. Най-важни от изявленията на Мей бяха обещанията да се даде възможност на парламента да гласува по въпроса за провеждането на втори референдум и по сценарии за бъдещи търговски отношения с ЕС.
 
Според Лийдсъм, предложеното споразумение Мей няма да позволи на Великобритания да бъде "наистина суверенна" държава. Лийдсъм е категорично против дори теоретична възможност за провеждане на втори референдум. Като друга причина за своето оттегляне Лийдсъм назова раздробяването на правителството и, като следствие, невъзможността за нормалното му функциониране.

Великобритания ще внесе в петък в законопроект за напускане на ЕС

По-рано тя заяви, че обмисля възможността да предложи кандидатурата си за поста на министър-председател след оставката на Мей.
 
Ако вече три пъти отхвърленото споразумение с ЕС бъде одобрено в началото на юни, тогава Великобритания може да се оттегли от ЕС преди лятната парламентарна ваканция. Ако споразумението отново се провали, Великобритания ще трябва да напусне Европейския съюз не по-късно от 31 октомври.
БГНЕС