/ БГНЕС, архив
Лидерът на Камарата на общините в британския парламент Андреа Ледсъм подаде оставка днес, предаде Ройтерс. Ледсъм се аргументира, че не може повече да подкрепя подхода на правителството за Брекзит, след като поредната маневра на премиера Тереза Мей в усилията й да прокара своята сделка за Брекзит имаше обратен ефект.

Великобритания ще внесе в петък в законопроект за напускане на ЕС

"Вече не вярвам, че нашият подход ще осигури резултата от референдума" (от 2016 г., на който британците гласуваха за излизане на страната от Европейския съюз), написа тя в писмото до премиера с оставката си. Ледсъм е привърженичка на Брекзит.

Новият план на Мей за Брекзит, който тя се надяваше да внесе за одобрение в парламента утре, предвижда парламентарно гласуване дали да се проведе втори референдум за Брекзит, след като споразумението с ЕС премине първия етап, както и по-близки търговски отношения с ЕС в бъдеще като стимул да го одобрят повече депутати.

Тези нови предложения обаче бързо бяха посрещнати на нож, като дори някои депутати, които подкрепиха споразумението в предишните три неуспешни гласувания, казаха, че не могат да подкрепят новия план. "Аз винаги съм смятала, че втори референдум ще внесе опасно разделение и не подкрепям склонността на правителството да приеме такава отстъпка", пише Ледсъм до премиера. "Никой не е искал повече от мене да успеете. Но сега ви призовавам да вземете правилните решения в интерес на страната, на това правителство и на нашата партия", продължава тя.

Великобритания не бива да изнася кризата в Европа

Ледсъм обяви миналата седмица намерението си да се включи в надпреварата за партийното лидерство, а следователно и за премиерския пост, след оставката на Мей.

В четвъртък Мей има планирана среща с председателя на влиятелния "Комитет 1922" от консервативни депутати, който се занимава с въпросите на избора на лидер на партията. От канцеларията на Мей съобщиха тази вечер, че тя е разочарована от оставката на Андреа Ледсъм във връзка с нейната стратегия за Брекзит. "Премиерът остава фокусирана върху изпълнението на Брекзит, за което хората гласуваха", каза говорител на Даунинг стрийт, след като изрази благодарността на Мей за работата на Ледсъм и съжаление за оставката й.

Председателят на Лейбъристката партия Иън Лейвъри обвини правителството в създаване на "катастрофален хаос в преговорите за Брекзит" и също призова Мей да подаде оставка. "Нужни са ни предсрочни избори", добави той.
БТА