/ Gulliver/Getty Images
Британският премиер Тереза Мей обяви датата на оставката си заради пълния хаос около Брекзит. Гласуването по сделката за напускане, което вече беше отхвърлено три пъти от депутатите, беше отложено, а според мнозина - за неопределено време.
 
Тереза Мей обяви оставката си (ВИДЕО/СНИМКИ)

Междувременно някои от претендентите да я заместят на поста допуснаха възможността за Брекзит без сделка. Ето някои от възможните сценарии пред Великобритания, според АФП:
 
Брекзит със сделка

Gulliver/Getty Images

Непопулярното споразумение, договорено с Брюксел от Тереза Мей, може да бъде прекратено с нейната оставка, тъй като хардлайнерите в Консервативната партия смятат, че Лондон прави твърде много отстъпки. Правителството е планирало да приеме закона за прилагане на споразумението за Брекзит преди парламентът да излезе в лятна ваканция на 20 юли.
 
Мей още ще е премиер на Великобритания при посещението на Тръмп на 3 юни

Първото гласуване на законопроекта беше насрочено за първата седмица на юни, но в четвъртък правителството заяви, че вотът ще бъде забавен. Като част от това законодателство, правителството обеща на депутатите възможността да гласуват дали да се проведе втори референдум за напускане на ЕС. Засега не е ясно какво ще се случи със законодателството, но изглежда вероятно всеки нов лидер да се стреми към предоговарянето му.
 
Още едно забавяне на Брекзит
 
Юнкер: Омръзна ми от постоянните отлагания на срока за Брекзит

Лидерите на ЕС определиха крайната дата за Брекзит на 31 октомври, но дадоха индикации, че биха могли да приемат допълнително отлагане, освен двете предишни закъснения. Първоначално Брекзит трябваше да се случи на 29 март, след като Великобритания гласува с 52% в полза на напускането на ЕС през 2016 г.
 
Дали лидерите на ЕС са отворени към идеята за по-голямо забавяне може да стане ясно по време на обсъждането на Брекзит на срещата на върха на ЕС в Брюксел на 20-21 юни.

Gulliver/Getty Images

Брекзит без сделка на 31 октомври
 

Ако няма по-нататъшно забавяне, Великобритания ще трябва да напусне Европейския съюз на 31 октомври, без никакво споразумение. Това е сценарият, подкрепян от партията на Найджъл Фараж и от хардлайнерите в Консервативната партия. Но финансовият министър Филип Хамънд твърдо се противопостави и не скри загрижеността си относно "значителните" краткосрочни и дългосрочни последици от Брекзит без споразумение.

Британската опозиция поиска предсрочни избори

Икономистите твърдят, че твърд Брекзит може да генерира икономически шок и от двете страни на Ла Манша, което да доведе до сериозни проблеми на граничните пунктове и да натовари бизнеса с допълнителни разходи.
 
Спиране на Брекзит

iStock/Getty Images

Великобритания има едностранно право да се откаже да напуска ЕС във всеки един момент, като отмени чл.50 - официалната процедура за държавите-членки, които искат да напуснат ЕС. Но три години след гласуването за излизане от Общността, спирането на Брекзит се разглежда като политическа невъзможност. Единственото изключение би било, ако се проведе втори референдум и резултатът е в полза на оставането в ЕС - сценарий, който про-европейски настроените политици във Великобритания и Европа подкрепят.
 
Но консерваторите се противопоставят на втори референдум и основната опозиционна Лейбъристка партия остава с неясна позиция по отношение на идеята, страхувайки се да не отблъсне избирателите си, подкрепящи Брекзит.

Gulliver/Getty Images

БГНЕС