Жилберто Амаури де Годой Фильо, по-известен като Жиба
Жилберто Амаури де Годой Фильо, по-известен като Жиба / Gulliver/Getty Images, архив
Олимпийският шампион по волейбол от Игрите в Атина през 2004 г. Жилберто Амаури де Годой Фильо, по-известен като Жиба, е заплашен от затвор.

След решението на семейния съд на провинция Парана, Жиба получи заповед за домашен арест, след като бившата му съпруга Кристина Пирв, която живее в Румъния, заведе дело срещу него за неплащане на издръжка за двете им деца Никол и Патрик - на 16 и 11 години. Информацията беше съобщена от Globo Esporte.

Сумата, която легендарният волейболист не е платил, е около 47 600 евро (300 000 бразилски реала). Ако тя не бъде изплатена, посрещачът ще влезе в затвора. Жиба и Кристина Пирв водят съдебна битка, която продължава дълго време. Заради значителната загуба на доходи след пенсионирането му, състезателят - MVP на Олимпийските игри, Световното първенство и Световната лига, се опитва да намали размера на издръжката от 2017 г.

Турист заплашен със затвор за негативен отзив за хотел в Тайланд

Както подчерта в изявление за Globo Esporte, бразилецът, посланик на Международната федерация по волейбол (FIVB), има недостатъчни доходи за плащането на договорената по време на развода сума през 2013 г., която е била около 1500 евро.

„Писна ми да мълча. От седем години съм под натиск - Кристина постоянно търси пресата и разкрива подробности за децата, както и от делата, които трябва да се пазят в тайна. Не е нормално да правим това с нашите деца. Ако бях лош баща, както тя казва, мислите ли, че децата щяха да ми се обаждат всеки ден, да ми изпращат съобщения. Вижте снимките ми с децата ми в социалните медии", каза Жиба.

Адвокатът на спортиста заяви, че Кристина Пирв има достатъчно доходи, за да покрива месечните разходи на децата и, че неговият клиент не може да плати повече от около 1000 евро в момента. При развода Жиба се отказва от дела си от всички имоти, придобити от двамата по време на брака: къща в луксозен квартал в Куритиба, два апартамента и къща в Румъния. В допълнение към приходите, генерирани от наемането на тези имоти, Кристина притежава волейболна академия в Румъния и се изявява като лектор на различни събития.

През 2018 г. Жиба влезе в Международната зала на славата. Смятан е за един от най-великите волейболисти на всички времена.
 
БГНЕС