/ iStock/Getty Images
Уесли Барнс, американец, работещ в Тайланд, е арестуван за предполагаемо опетняване на репутацията на курорта „Sea View“ на остров Ко Чанг.

Барнс написал отзиви, които публикувал в няколко уебсайта за туризъм, твърдейки, че се е сблъскал с „враждебно настроен персонал“, който „се държи така, сякаш не иска да вижда никого“ по време на скорошно посещение в популярния курорт.

Според британския "Телеграф", в коментарите си туристът Уесли Барнс обвинява хотела в „модерно робство“. Те обаче са били премахнати от "Trip Advisor" за нарушаване на правилата на сайта.

"Собственикът на курорта „Sea View“ подаде жалба, в която се твърди, че подсъдимият е публикувал несправедлива критика към хотела в уебсайта „Trip Advisor", каза полковникът от полицията в Ко Чанг.

Хотелът заяви, че е предприел съдебни действия срещу бившия си гост, за да предотврати публикуването на нови отзиви.

„Решихме да подадем жалба, за да го разубедим от решението да критикува хотела, защото осъзнахме, че в обозримо бъдеще той може да продължи да пише критики“, се казва в изявление.

В друго изявление допълнително обяснява, че туристът Уесли Барнс не е съден за "само един лош отзив", а за измислени истории.

„В своите отзиви за „Trip Advisor“ и Google той пише измислени истории, които включват ксенофобски настроения, обвинения в робство и дори коментари, в които читателите могат да свържат курорта с коронавируса“, твърди хотелът.

В допълнение към недоброжелателните критики, Барнс беше обвинен в спорове с персонала на хотела, защото искал да внесе собствена бутилка вино, докато вечерял в ресторанта на хотела. Последвал разгорещен спор и управителят на хотела трябвало да се намеси. Той е бил изведен под стража и върнат в Ко Чанг, където за кратко е задържан, преди да бъде освободен под гаранция.

„Получих имейл от хотела, в който ме информира да премахна всякакви критики или да се изправя пред наказателни обвинения. Идвайки от Запада, мислех, че това е напразна заплаха. На следващия ден имиграционната полиция беше на работното ми място със заповед за ареста ми. Тайланд е известен със своите закони срещу клеветата, които отдавна са критикувани от правозащитни групи“, пише Уесли Барнс.

Ако бъде признат за виновен за клевета, Барнс може да получи до 2 години затвор и глоба от 200 000 бата, или около 5 400 евро.

Ричард Бароу, британски блогър за пътувания, живеещ в Тайланд, чу за случая и отбеляза, че цялата ситуация е отишла твърде далеч.

„В повечето случаи законите за клевета са добри, защото съществуват, за да ни защитят, но понякога се злоупотребява. Фактът, че някой е бил арестуван на работното му място за негативна критика, със сигурност е стъпка твърде далеч. Означава ли това, че вече никой от нас не бива да публикува рецензии за хотели с една звезда в Тайланд?“, пита блогърът.
БГНЕС