Австралийски полицейски служител предупреждава жителите на защитените зони да се евакуират
Австралийски полицейски служител предупреждава жителите на защитените зони да се евакуират / БГНЕС
Кризата с пожарите е далеч от разрешаване, след като предстои още по-голямо повишение на температурите
Военни обикалят днес жилища на различни места в Южна Австралия, убеждавайки хората да се евакуират преди задаващата се нова гореща вълна, която потвърждава, че кризата с горските пожари далеч не е свършила. Температурата на въздуха отива вече към 38 градуса, предаде Франс прес.

Хеликоптер, участващ в гасенето на пожарите, е паднал в язовир. Пилотът обаче е успял да доплува до брега.

Особено подранил и бурен тази година, сезонът на пожарите взе досега 26 жертви в Австралия, унищожи над 2000 къщи и превърна в пепел площи, големи колкото остров Ирландия.

Властите в щата Виктория също удължиха с два дни обявеното бедствено положение заради очакваните в петък високи температури, които може да засилят опустошителните пожари в горите.

Димът от пожарите в Австралия достигна и Бразилия

Учените обясняват, че тези бедствия, съсипващи всяка година огромни територии на континента, стават все по-тежки заради дългите периоди на суша, дължащи се на глобалното затопляне.

Премиерът на щата Виктория Даниъл Андрюс препоръча на населението да се подготви за продължителни изпитания. "Все още сме в началото на едно много, много трудно лято", заяви той.

Пожарите в Австралия предизвикаха най-голямата дарителска кампания в историята на Facebook

Въпреки по-спокойното начало на седмицата с по-ниски температури и слаби валежи във Виктория и Нов Южен Уелс - най-засегнатите от бедствията и най-населени щати, все още бушуват към 150 пожара. За борбата с нестихващото бедствие в южните щати са мобилизирани над 2500 пожарникари със стотици единици специална техника, отбелязва ТАСС.

Жителите на редица опустошени райони вече навлизат в трудната фаза разчистване и възстановяване на инфраструктурата, а това може да отнеме години, отбелязва АФП.
Нов Южен Уелс съобщи, че отпуска за целта 1,2 милиарда австралийски долара (740 милиона евро). Централното правителство обеща на пострадалите градове помощи за още два милиарда австралийски долара.

Катастрофата има и екологични измерения. По предварителни оценки, цитирани от ТАСС, при пожари в националния парк "Кенгуру" са загинали най-малко 25 000 коали и стотици хиляди други животни.

Разказ на българка за огнения ад в Австралия (ВИДЕО)


Професор Крис Дикман от университета в Сидни съобщи в комюнике от понеделник, че в страната са загинали един милиард животни - числото включва бозайници, птици и влечуги, но не и насекоми, нито други безгръбначни.

"Понякога казват, че Австралия е като онези канарчета, държани в каменовъглените мини, за да сигнализират за опасност. Навярно виждаме в Австралия бъдещия резултат от затоплянето на климата в други региони от света", смята той. 

Правителството на консерватора Скот Морисън неведнъж бе критикувано заради бездействие пред заплахата от климатични промени и заради приоритетното развитие на силно замърсяващата въгледобивна индустрия в Австралия, припомня АФП.
БТА