/ БГНЕС
НАСА засне от Космоса унищожителната стихия
Големите пожари в Австралия предизвикаха най-голямата дарителска кампания в историята на Facebook, пише Ен Би Си.

Димът от пожарите в Австралия достигна Южна Америка (ВИДЕО)

Близо един милион потребители на социалната мрежа дариха над 26 млн. долара на Провинциалната пожарна служба на Нов Южен Уелс (NSW Rural Fire Service). Тази сума е рекорд на Facebook за най-успешна дарителска кампания.
Освен тези дарения, хора от целия свят събраха над 3 млн. долара за службата WIRES, която се грижи за спасяването на диви животни.

Разказ на българка за огнения ад в Австралия (ВИДЕО)

От Facebook потвърдиха за рекорда на кампанията за пожарникарите от Нов Южен Уелс, който беше поставен благодарение на редица известни личности. Кампанията започна актрисата Селесте Барбър, а за нея говориха редица холивудски звезди, включително Ръсел Кроу и Дженифър Анистън на току-що провелата се церемония по раздаването на наградите Златен Глобус.

Междувременно снимки на НАСА показаха, че пожарите в Австралия са толкова мащабни, че се виждат от Kосмоса, съобщи в. „Мирър“. Разпространените снимки са направени от Международната космическа станция (МКС) и от сателитите „Суоми“, които са на полярна орбита.
Според австралийския център за контрол на горските пожари и природни бедствия, опасност от катастрофални пожари има в Нов Южен Уелс, Западна Австралия, Южна Австралия и Виктория. Всички щати обаче са засегнати от пожари.В Австралия винаги е имало пожари, но тази година те са много по-тежки от нормалното. Това се дължи предимно на горещото и сухо време. До момента от огъня загинаха почти половин милиард животни.
БГНЕС