/ БГНЕС
Австралийското правителство ще отдели около 1,4 милиарда долара за възстановяване на районите, пострадали от горските пожари, заяви премиерът Скот Морисън, цитиран от ТАСС.

Властите планират да създадат "Национален фонд за възстановяване след горските пожари в размер на най-малко 2 милиарда австралийски долара (1,4 милиарда американски долара)". През следващите две години от този фонд ще се финансират всички възстановителни работи в пострадалите от пламъците региони. Средствата ще бъдат ръководени от специално създадена държавна агенция.

МВнР: Няма данни за засегнати българи при пожарите в Австралия

Очаква се новата структура да работи в тясно сътрудничество с правителствата на пострадалите щати и територии за възможно най-бързо възстановяване на жилищата и инфраструктурата. Фондът ще окаже помощ и на засегнатите фермери, горски стопанства и представители на малкия и средния бизнес.

Пострадалите от горските пожари ще получат общо най-малко 125 милиона австралийски долара (87,6 милиона американски долари) в пари и материални помощи. Над 25 милиона от тях вече са изплатени, още 100 милиона ще бъдат разпределени в най-скоро време от местните и щатски власти.

Светът се моли за дъжд в Австралия (СНИМКИ/ВИДЕО)

Броят на жертвите на горските пожари в югоизточната част на Австралия нарасна на 25, съобщи днес полицията на щата Нов Южен Уелс. Понастоящем на територията на щата горят 136 горски пожара, 69 от които продължават да са нелокализирани. С пламъците се борят над 2,5 хиляди пожарникари и стотици единици специална техника, включително 90 самолети.

Циклон набира сили край северозападното крайбрежие на Австралия, като заплашва град Брум. Ветровете в циклона може да достигнат 125 км/ч, с постоянни ветрове от 75 км/ч, съобщава австралийската метеорологична агенция, цитирана от Франс прес. Не се очаква бурята да причини щети, съизмерими с тези на опустошителните горски пожари, с които Австралия се сблъсква от месеци.
БТА