24 души загинаха в горските пожари в Австралия от септември миналата година. През последните седмици пламъците обхванаха осем милиона хектара земя. Според експерти загиналите в пламъците диви и домашни животни са над половин милиард. Стотици хиляди от тях са ранени или са изтласкани от зоните си на обитаване.

Българка, живееща в Сидни разказа за „Здравей, България” за щетите след бушуващите пожари. Дияна Копринкова е продуцент и водещ е на българската програма на радио SBS.

Модел изпраща свои голи снимки срещу дарение в помощ на Австралия (ВИДЕО)

„До момента има 135 пожара, които продължават да горят. От тях 70 са в границите на Нов Южен Уелс. Има огнища на пожарите и в щата Виктория, на остров Кенгуру, който се намира в Южна Австалия, както и в Камбера. Нивата на замърсяване на въздуха са 20 пъти над допустимите стойности”, разказа тя.

„Въздухът тук е някак задушлив. Въпреки, че времето е слънчево, това не може да се усети от облаците и прахта и затова е доста мрачно”, каза още тя.

МВнР: Няма данни за засегнати българи при пожарите в Австралия

„Жертвите до момента са 24. Около 2 000 домове са опожарени. В момента към 2 600 пожарникари се борят да загасят стихията. Снощи имаше малко дъжд. Това беше глътка свеж въздух за пожарникарите, но в никакъв случай това не е облекчение за тях”, допълни Дияна Копринкова.

„Хората се надяват нещо да се случи и да завали повече дъжд. От месеци тук не е валяло. Хората наистина са отчаяни”, каза тя.

Светът се моли за дъжд в Австралия (СНИМКИ/ВИДЕО)

„Според мен самото правителство не реагира навреме. Не даде достатъчно средства на пожарникарите, които са доброволци. Те не са платени, както в останалите части на света, те са доброволци, които се опитват да спасяват по пътя си каквото могат – гори, поля, къщи. Правителството не се отзова навреме на този проблем. Това става ясно и от реакцията на хората тук”, категорична бе тя.

„Загинали са около 500 000 уникални австралийски видове и 1/3 от популацията на коалите. Хора от цял свят се отзовават, изпращат се помощи, за да може някак да се помогне на тези животни. Най-застрашеният вид е коалата, тъй като те живеят по дърветата, придвижват се бавно и слизат трудно от клоните”, разказа Дияна Копринкова.
nova.bg